"UBIĆE ME ŽENA! PROPADE REZERVACIJA ZA ROVINJ" Urnebesna reakcija Kneževića na zabanu ulaska u Hrvatsku
Foto: Beta, Beta Tamino Petelinseksta, EPA Boris Pejovic

"UBIĆE ME ŽENA! PROPADE REZERVACIJA ZA ROVINJ" Urnebesna reakcija Kneževića na zabanu ulaska u Hrvatsku

Hrvatska -

Nakon odluke Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske da trojicu crnogorskih političara proglase nepoželjnima u zemlji, stižu prve reakcije iz Crne Gore.

Predsednik Demokratske narodne partije Milan Knežević na društvenoj platformi X objavio je fotografiju uz tekst:

"Znači, moj djed Milan po kome nosim ime, uzalud je poginuo na Đurđevdan 1945. godine, oslobađajući Karlovac od ustaša i nacista. Izgleda da su oni pobijedili, a mi izgubili. P.S. ubit će me žena, propade nam rezervacija za Rovinj", napisao je Knežević.

Reakcija Mandića

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je na današnjoj sednici parlamenta da ta zemlja neće preduzimati nikakve recipročne mere povodom odluke zvaničnog Zagreba da Mandića, potpredsednika Vlade Aleksu Bečića i lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića proglasi za persone non grata.

- Crna Gora ostaje posvećena dobrosusedskim odnosima. A razumem i da Hrvatska želi da vodi politiku kakvu ona hoće - kazao je Mandić, prenosi RTCG.

On je dodao da se od čitave povike sve na kraju svelo na reakciju koja se odnosi na samo trojicu političara.

- Ni jedan dobronamerni čovek nije mogao ni naslutiti da će se u 2024. godini moderna Hrvatska poistovećivati sa Nezavisnom Državnom Hrvatskom na način što će liderima tri stranke zabraniti ulazak u Hrvatsku - poručio je on.

Mandić je podsetio da je nakon usvajanja Rezolucije o Jasenovcu pozvao delegaciju Hrvatskog sabora da poseti Crnu Goru.

- Taj poziv i daje stoji. Oni su naši prijatelji i ponovo ih pozivam u Crnu Goru da dođu. Želimo da razgovaramo i da otklonimo sve nedoumice - poručio je Mandić.

Ipak, kako je naveo, ostaje pri stavu da je Rezolucija o Jasenovcu "mera naše pripadnosti narodima koji baštine tekovine slobode, istine, pravde i mira".

- U 21. veku ne sme postojati politika koja revitalizuje mračne ideologije nacizma i fašizma - smatra Mandić.

Prema njegovim rečima, crnogorski poslanici su sa Rezolucijom o Jasenovcu napravili veliki civilizacijski iskorak.

- Zadovoljan sam što su svi poslanici saopšptili da ono što se desilo u Jasenovcu jeste genocid, bez obzira jesu li glasali za nju ili ne - zaključio je Mandić.

Reakcija Alekse Bečića

Na odluku se požalio i tamošnji potpredsednik Vlade Aleksa Bečić, koji je takođe na listi nepoželjnih u Hrvatskoj.

"Nisam se bavio Hrvatskom u svojim javnim nastupima. Niti sam poslanik, Hrvatska me proglasila nepoželjnim jer su poslanici partije čiji sam predsednik glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu. Iako ima još predsednika partija koje su glasale i članovi su Vlade, tako da očito nema kriterija. Ima politike, kao i ranije u odlukama nekih drugih suseda", prenosi Bečićevu izjavu RTCG.

Istakao je da ni on ni njegova partija nikada nisu delili žrtve po veri ili nacionalnosti i da su uvek osuđivali sve genocide i zločine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track