STRAŠNE SLIKE! PLAMENI JEZICI VISOKI 30 METARA Još nisu ugašena 2 velika požara u Hrvatskoj, turisti bežali ali ne zbog vatre!
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL / Xinhua News / Profimedia, AP Ivo Ravlic

STRAŠNE SLIKE! PLAMENI JEZICI VISOKI 30 METARA Još nisu ugašena 2 velika požara u Hrvatskoj, turisti bežali ali ne zbog vatre!

Hrvatska -

Još nisu ugašena dva velika požara u Hrvatskoj, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Tučepima i u Vrsinama kod Trogira, potvrđeno je u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

U Tučepima 306 vatrogasaca sa 77 vozila pokušavaju od utorka uveče da suzbiju vatrenu stihiju na otvorenom prostoru koja je nošena vetrom zahvatila i Park prirode Biokovo, te došla do Podgore u kojoj su sinoć stanovnike prebacili iz njihovih kuća u školu. Na tom je području do sada izgorelo oko 400 hektara makije, niskog raslinja i borove šume.

Na terenu su vatrogasci iz cele županije kojima bi dobro došla zamena na terenu. Taj požar izazvao je lokalni pčelar koji je prijavljen, piše Index.

U Vrsinama kod Trogira gori od juče popodne. I tu je riječ o otvorenom i slabo pristupačnom terenu koji vatrogascima otežava gašenje. Gori makija, trava i borova šuma, a vatra je zahvatila površinu od oko 500 hektara. Trogirskim kolegama pomažu vatrogasci iz Slatina, Okruga, Seget Vranjice, Marine, Kaštela, Dugopolja, Sinja, Splita, Trilja i Žrnovnice, ukupno 18 vozila i 57 vatrogasaca. Juče su podignute i snage iz Ličko senjske i Koprivničko-križevačke županije.

Odbranjene kuće, turisti evakuirani, vatra došla na 20 metara od kuća

Pola sata pre ponoći, požar u Podgora Selu u zaseocima Šćekići i Marinovići stavljen je pod kontrolu, a preko noći ga je gasilo 317 vatrogasaca s Makarske rivijere i cele Županije sa 70 vozila, a u pomoć su im pristigle kolege iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Gosti iz vila i kuća u Podgora Selu su evakuirani, vatra se bila približila 20 metara od kuća, a plameni "jezici" bili su visoki i do 30 metara, dok su Podgorani ostali u svojim objektima koje "brane" polivajući ih vodom iz guma. Struje i dalje nema u celoj Podgori pa su prizori još strašniji po mraku, a policija je zabranila prilaz Selu, piše Slobodna Dalmacija.

1 / 12 Foto: AP Ivo Ravlic

Vatrogasni zapovednik Slavko Tucaković za HRT je rekao da je situacija kod Podgore i Tučepa mirna.

- Linija je dosta razvučena, tamo je više od 370 vatrogasaca, stigla je pomoć. Ujutro je stanje dobro, nešto otvorene vatre ima na području PP Biokovo, dosta visoko - rekao je Tucaković dodavši da je najgora situacija kod Trogira. Tamo su poslata dva kanadera, a vatra ne preti kućama.

Bonus video:

01:26

DANAS SE OČEKUJU VELIKE TEMPERATURE I NOVI POŽARI Milenković: U stalnom smo kontaktu sa našim timom, OVO JE NAJAKTUELNIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track