Zemljotres koji je jutros u 8.43 sata pogodio severnu Hrvatsku osetio se širom zemlje.

Potres magnitude 3,9 po Rihteru pogodio je u jutarnjim satima utorka jever Hrvatske, javlja EMSC. Epicentar potresa bio je 12 kilometara južno od Preloga, nekih 70 km od Zagreba.

Hrvatski mediji su prvobitno izvestili kako je magnituda potresa bila 4,6 po Rihteru, ali kasnije je to 'smanjeno' na 3.9 stepeni.

Brojni stanovnici Hrvatske svoje iskustvo sa jutrošnjim zemljotresom podelili su na EMSC-u. Većina ih je samo napisala svoju lokaciju gdje ih je zatekao potres, a oni koji su se nalazili bliže epicentru prijavili su i da im se tresao nameštaj te da su čuli snažnu tutnjavu nalik grmljavini.

""Užasan osećaj, zagrmelo je i cela kuća se tresla", "Zatreslo se Međimurje", "Ojetio se jako i Koprivnici", "Drmao je kuću iz temelja", samo su neki od komentara na ovaj zemljotres.

printscreen-x-zemljotres.jpg
Printscreen 
foto: Printscreen

Mnogi su Zagrepčani takođe prijavili slabo podrhtavanje, a javili su se čak i korisnici iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Prema prvim informacijama na Evropskom mediteranskom seizmološkom centru, radi se o potresu snage 3.9 po Rihteru, s epicentrom na 10 kilometara dubine. Epicentar se nalazi 67 kilometara severoistočno od Zagreba i 12 kilometara južno od Preloga.

Kurir.rs/Jutarnji list/24sata/Priredila M.CG.

Bonus video:

Reuters RAZORNI ZEMLJOTRES U KINI, IMA MRTVIH: Spasioci tragaju za zarobljenima ispod ruševina