Državljanka Ukrajine se u nedelju na društvenom mrežama pohvalila kako je iz mora nedaleko od ostrva Krka iščupala tri velike periske, školjke, što je strogo zabranjeno i kažnjivo.

shutterstock-1812200893.jpg
Shutterstock, Ilustracija 
Krkfoto: Shutterstock, Ilustracija

Ona se u ponedeljaksama prijavila u policijsku stanicu Krk, gde joj je uručena prekršajna prijava. Školjke periske su u Republici Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta i njihovo vađenje je kažnjivo, ali mnogi to ignorišu - naročito stranci.

Podsetimo, Ukrajinka se na Instagramu "pohvalila" s tri iščupane periske kod Krka. Radi se o osobi koja se na društvenim mrežama predstavlja kao Tatiana Kovčalia iz Ukrajine, a sliku je objavila u nedelju na svom Instagram storiju.

Zakonom o zaštiti prirode regulisana je zaštita strogo zaštićene životinje, a školjka je živo biće, pa ih je zabranjeno ''uzeti iz prirode, namerno uhvatiti i/ili ubiti, namerno oštetiti i/ili uništiti njihove razvojne oblike, namerno uznemiriti, naročito u vreme razmnožavanja, migracije i hibernacije, oštetiti ili uništiti područja njihovog razmnožavanja ili odmaranja i prikriti, držati, uzgajati, trgovati, uvoziti, izvoziti, prevoziti i otuđiti ili na bilo koji način pribaviti i preparirati".

Kurir.rs/ Telegraf.rs/ S.Đ.

Bonus video:

Kurir televizija UKRAJINKA SVETLANA IZ ZAJEČARA STRAHUJE ZA SVOJE NAJMILIJE: Moja majka se jako plaši! Za Kurir otkrila kakvo je STANJE U UKRAJINI