DEVOJKU (20) USMRTIO GLISER NA JADRANU Ronila sa ocem, umrla nekoliko sati kasnije: Sada je porodici dosuđena OGROMNA ODŠTETA
Foto: Facebook

DEVOJKU (20) USMRTIO GLISER NA JADRANU Ronila sa ocem, umrla nekoliko sati kasnije: Sada je porodici dosuđena OGROMNA ODŠTETA

Hrvatska -

Visoki trgovački sud Hrvatske doneo je pravosnažnu presudu po kojoj kompanija i vozač glisera moraju platiti ogromnu odštetu porodici mlade Austrijanke Verene Hajnc (20), koja je preminula pre tačno pet godina prilikom ronjenja u moru kod Malinske na ostrvu Krku.

Ovo je potvrdio advokat Ivan Primorac, koji je u dugotrajnom sudskom procesu zastupao porodicu 20-godišnje oštećene Verene Hajnc.

Devojčica koja je ronila sa ocem teško je povređena gliserom, a ona je nekoliko sati kasnije podlegla povredama u KBC-u Rijeka.

Slučaj je od početka pratio brojne kontroverze, ali je sada pravosnažnom presudom utvrđena odgovornost kompanije Oto-nautika, koja je bila vlasnik glisera, i Dine Dokoza Nikpalje, koji je upravljao plovilom i dosuđena evra odšteta porodici Verene Hajnc. Odgovornost kompanije koja je vlasnik čamca utvrđuje se na osnovu Pomorskog zakonika. Naime, vozač glisera nije usporio iako je ušao u zonu u kojoj je bilo kupača. Propeler njegovog glisera je u jednom trenutku zakačio Verenu, koja je u društvu svog oca ronila ispred Malinske.

Porodica i prijatelji nastradale devojke imali su niz primedbi - od sporosti spašavanja do stanja u bolnici u Rijeci, te sumnje u prikrivanje odgovornosti. Verenin otac Diter Hajnc je u više navrata javno ukazivao na niz propusta u istrazi. I dok je ova presuda pravosnažna, Dokoza Nikpalj je tek u aprilu ove godine nepravomoćno osuđen na godinu i po dana zatvora zbog izazivanja tragične pomorske nesreće.

Diteru Hajncu je dosuđeno 87.597,05 evra odštete. Majka nastradale devojčice dobiće 53.089,12 evra. Prema ovoj presudi, braća i sestra nesrećne 20-godišnjakinje dobiće po 14.931,32 evra odštete.

Međutim, u ovu austrijsku porodicu ništa neće vratiti njihovu ćerku i sestru, devojčicu koja je, kako je rekao njen otac posle tragedije, naučila da roni pre hodanja.

U istraživanje morskih dubina bila je uključena cela porodica, a Diter Hajnc je od trenutka nesreće tvrdio da mu je glavni cilj bio da podigne svest o opasnostima na moru, da se ovakav horor više nikome ne dogodi. Više puta se vraćao na Krk, gledajući mesto tragedije i pitajući se da li su on i Verena pogrešili. Svaki put bi, tvrdi, zaključio da je grešku napravio vozač glisera.

Odgovornost kompanije je utvrđena jer je u nesreći učestvovao njen gliser. Izvesno je da je do tragedije došlo jer vozač nije usporio po pomorskim pravilima, a nije na vreme uočio Verenu i njenog oca koji su ronili obeleženi crvenom bovom. Kretali su se prema obali gde je još bilo mnogo ljudi. U sledećem trenutku, gliser je naleteo na devojčicu i naneo joj smrtonosne povrede.

Porodica je potom saznala da gliser nije imao dozvolu za plovidbu jer nije redovno pregledan. Dozvola je istekla godinu dana ranije, a samo dan nakon udesa ponovo je poslata na servis. U trenutku nezgode nije ni trebalo da bude u pomorskom saobraćaju.

"Vlasnik glisera je odgovoran jer je smrt Verene Hajnc prouzrokovana opasnim i nezakonitim radnjama vozača tog čamca", naveli su članovi Verenine porodice u tužbi.

Očekivali smo ovakvu presudu u ovom slučaju, a oštećenima je dosuđena odšteta koju su tražili“, napominje advokat Primorac.

Kurir.rs/Jutarnji/N1

Bonus video:

00:13

DEVOJČICA (9) POGINULA, DVOJE POVREĐENO: Detalji stravične saobraćajke na auto-putu Niš-Pirot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja