OBRT: TRI PRSTA USRED DALMACIJE POKAZALO DETE, A NE OTAC: Hrvatska našla način da kazni roditelje iz Beograda
Foto: Printscreen YouTube

OBRT: TRI PRSTA USRED DALMACIJE POKAZALO DETE, A NE OTAC: Hrvatska našla način da kazni roditelje iz Beograda

Hrvatska -

Nakon što je na društvenim mrežama ranije danas objavljen snimak vozača "rendž rovera" beogradskih registracijskih oznaka, koji je tokom vožnje starom Kaštelanskom ulicom u središtu Lukšića pokazivao tri prsta kroz prozor automobila i izveo opasni manevar prelaska vozilom na suprotnu stranu i gotovo se sudario s drugim automobilom, policija je pokrenula istragu, te je nakon 18 sati otkrila detalje.

"Kao što smo obavestili danas javnost, nakon javno objavljenog snimka, pokrenuli smo istraživanje. Vozilo je ubrzo pronađeno, utvrđeno je da su se u njemu nalazile dve odrasle osobe i dvoje dece. Svi su dovedeni u službene prostorije, a postupak je proveden uz učestvovanje specijaliziranih policijskih službenika za mlade", saopštila je PU splitsko-dalmatinska. Utvrđeno je da tri prsta nije pokazivao vozač, nego dete.

"Utvrđeno je da je danas oko 10.30 sati na području Grada Kaštela za vreme vožnje ruku kroz prozor pružilo dete koje je bilo smešteno na zadnjem sedištu u vozilu. S obzirom na činjenicu da dete prema Krivičnom zakonu Republike Hrvatske (osoba do navršenih 14 godina) nije krivično odgovorno, prema detetu se ne mogu pokrenuti krivični i ili prekršajni postupci, već se postupa na temelju mjera za zaštitu prava i dobrobiti deteta radi čega su obavljeni potrebni razgovori", stoji u saopštenju.

Međutim, kako se navodi dalje, sprovedenim postupkom utvrđeno je da je otac deteta, državljanin Srbije (33), "ostvario obeležja prekršaja iz čl. 27 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira tako da je kao roditelj zanemario nadzor nad detetom koje je usled nedostatka roditeljskog nadzora počinilo prekršaj opisan u članku 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira".

"Takođe, utvrđeno je da je 33-godišnji državljanin Srbije tokom vožnje ostvario obeležja prekršaja iz čl. 46 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putu, odnosno nije se držao sredine obeleženog dela puta. Strani državljanin je prekršajno sankcioniran nakon čega je pušten iz službenih prostorija i napustili su Republiku Hrvatsku", stoji na kraju policijskog saopštenja.

Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: D. P.

Bonus video:

07:16

SRBIJA JE HRVATSKOJ DONELA SLOBODU! Kojčić: Hitlerova direktiva stigla je u pravi čas KADA POČINJU DA FOTOŠOPIRAJU ISTORIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track