HIMARS ZA HRVATSKU VIŠE OD ORUŽJA: Osam raketnih sistema Zagreb možda plati i manje od 390 miliona dolara?!
Foto: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

HIMARS ZA HRVATSKU VIŠE OD ORUŽJA: Osam raketnih sistema Zagreb možda plati i manje od 390 miliona dolara?!

Hrvatska -

HIMARS je vrlo moćno oružje koje je jako važno za hrvatske oružane snage, poručio je ministar odbrane Ivan Anušić nakon što je objavljeno da je Stejt Department odobrio da se Hrvatskoj proda osam samohodnih višestrukih raketnih sistema HIMARS M142.

"S našim glavnim strateškim partnerom SAD, nastavljamo da opremamo, snažimo naše oružane snage i pripremamo ih za svako moguće buduće eventualno ugrožavanje, koje u ovom trenutku na globalnoj nivou postoji", poručio je hrvatski ministar odbrane u Pragu, gde učestvuje na globalnoj nezbednosnoj konferenciji GLOBSEC Forum.

Trenutno u Evropi HIMARS imaju samo Ukrajina, Rumunija i Poljska.

Ivan Anušić, hrvatski ministar odbrane
Ivan Anušić, hrvatski ministar odbrane foto: Beta Edvard Susak

Prema saopštenju hrvatskog Ministarstva odbrane, Stejt Department odobrio je prodaju osam HIMARS-a (High Mobility Artillery Rocket Systems) u vrednosti od 390 miliona dolara, ali bi "bi konačna cena bila do 300 miliona, budući da je iznos od 390 miliona dolara maksimalna procenjena vrednost".

Hrvatsko ministarstvo obrane očekuje do kraja godine potpisivanje "Goverment-to-Goverment" sporazuma s američkom vladom o nabavci HIMARS-a M142.

Pentagon je poručio kako prodaja HIMARS-a poboljšava sigurnost savezničke države u okviru NATO-a, što ujedno ide u prilog američkoj spoljnoj politici i nacionalnoj sigurnosti, prenosi se u saopštenju Ministarstva odbrane Hrvatske.

Kurir.rs/Jutarnji/M.CG.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track