PORODICA SE VRAĆALA SA LETOVANJA IZ HRVATSKE, NA GRANICI IH SAČEKAO ŠOK Papreno platili smeštaj, a pitanje policajca ih zaledilo
Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

PORODICA SE VRAĆALA SA LETOVANJA IZ HRVATSKE, NA GRANICI IH SAČEKAO ŠOK Papreno platili smeštaj, a pitanje policajca ih zaledilo

Hrvatska -

Porodica iz BiH već godinama letuje kod istih iznajmljivača na Makarskoj rivijeri. Plate su, kako su opisali u jednoj Fejsbuk grupi, paprene, ali im nije žao. Kući se vraćaju zadovoljni, odmorni. Do ovog leta. Na granici im je tražen dokaz da su bili na letovanju u Hrvatskoj.

Pitali su nas koliko smo dugo bili na moru i da li smo registrovani. Muž je još u šoku rekao da jesmo, ali je gospođa sa druge strane rekla da je samo jedna osoba od nas četvoro u sistemu, odnosno prijavljena, i da sada mogu da nas kazne zbog toga, “ prepričao je turista neprijatnost sa granice koja se na kraju dobro završila. Turisti iz Bosne i Hercegovine nisu platili kazne, ali je zabrinuta kako da se sledeći put slična situacija ne ponovi.

Komentatori ispod njene objave na pomenutoj društvenoj mreži iznenađeni su i pitaju zašto bi ona bila odgovorna za neuspeh vlasnika smeštaja koja je umesto cele porodice prijavila samo jednog člana.

Podatke o tome policijski službenici, inače, vide u sistemu za praćenje turističkog saobraćaja eVisitor, a registracija gostiju je svakako obaveza domaćina, u ovom slučaju privatnog iznajmljivača. Nažalost, pored onih koji iznajmljuju na crno, bez registracije takve delatnosti, ovaj slučaj sa hrvatsko-bosanske granice samo je još jedna potvrda da i registrovani iznajmljivači zaobilaze zakon.

Naime, neki izmišljaju razne načine kako ne bi ostali „rezidenti paušala”, što znači uz obavezu plaćanja paušalnog poreza na dohodak od 20 do 200 evra po krevetu godišnje. U zavisnosti od toga koliko je propisao predstavničko telo jedinice lokalne samouprave. Ako, pak, tokom tekuće godine pruže usluge smeštaja u vrednosti većoj od 40.000 evra, po sili zakona ulaze u sistem PDV-a sa većim administrativnim i finansijskim obavezama, kojima se mnogi ne raduju.

Kurir.rs/Večernji list

Bonus video:

07:29

ALEKSANDAR SENIČIĆ O LETOVANJU SRBA I NAJATRAKTIVNIJIM DESTINACIJAMA ZA LETOVANJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track