"ZGROŽENA SAM ČINOM GRADONAČELNIKA SINJA" Oglasila se hrvatska ministarka kulture posle zabrane izložbe o običajima Srba
Foto: Printscreen X

"ZGROŽENA SAM ČINOM GRADONAČELNIKA SINJA" Oglasila se hrvatska ministarka kulture posle zabrane izložbe o običajima Srba

Hrvatska -

Na postupak sinjskog gradonačelnika Mire Bulja koji je zabranio održavanje izložbe "Susret na tromeđi" u gradskoj Galeriji Sikirica jer ju, naveo je, sufinansira Srpsko narodno vijeće, reagovala je minisarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručivši da je zgrožena.

„Zgrožena sam činom Mostovog gradonačelnika Sinja, gospodina Bulja, i porukom koju tim činom šalje", istaknula je Obuljen Koržinek, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija RH.

Republika Hrvatska je, dodala je, demokratska zemlja i "svi smo dužni da čuvamo temeljne vrednosti hrvatskoga Ustava, što uključuje slobodu izražavanja i sve oblike umetničkih sloboda".

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj zabranio je izložbu
Gradonačelnik Sinja Miro Bulj zabranio je izložbu foto: Printscreen Facebook, Printscreen YouTube

"U demokratskom društvu ne zabranjuju se niti se cenzurišu umetnički sadržaji" istakla je ministarka.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da ovim činom, Bulj šalje poruku nesnošljivosti direktno usmerenu prema jednoj nacionalnoj manjini.

"Kao što ne želimo da bilo ko preti ili ograničava slobode pripadnika hrvatskoga naroda u Srbiji, tako ne smemo dozvoliti da se u Republici Hrvatskoj zabranjuju umetnički sadržaji samo zato što su finansirani od strane jedne manjinske zajednice", poručila je Obuljen Koržinek.

I hrvatski PEN oštro je danas osudio zabranu fotografske izložbe autorke Inije Herenčić, ocenivši da se "radi o kršenju slobode izražavanja i stigmatizaciji kulture srpske nacionalne manjine".

Ozložba "Susret na tromeđi", o običajima Srba u Hrvatskoj, trebalo je da se održi sutra, u sredu 4. septembra, u Sinju.

Kurir.rs/Jutarnji/Milica CG

Bonus video:

08:17

AKO HRVATSKA TVRDI DA NIJE NASLEDNICA NDH, ZAŠTO IM SMETA PRIZNANJE JASENOVCA KAO GENOCIDA? Eksperti o usvajanju rezolucije u CG

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track