Ginekolog iz Osijeka, koji je nepravosnažno osuđen za silovanje pacijentkinje, i dalje radi u KBC Osijek!

Ginekolog je pred penzijom, a nepravosnažnom presudom osuđen je na četiri godine zatvora. On i dalje radi dok žrtva čeka pravosnažnu presudu i pravdu.

Bolnica, Hrvatska lekarska komora i sud ne daju jasne odgovore na pitanje kako je moguće da takav doktor nije uklonjen s radnog mesta, piše Večernji list.

Hrvatski mediji objavili su i identitet ginekologa, a navode da je napastvovana žena nakon užasnog čina tri godine na bolovanju. Još se nije oporavila od strahote.

Na društvenim mrežama pokrenuta je u sredu inicijativa da se pošalje 1.000 mejlova u roku od 24 sata ključnim institucijama u zdravstvu sa zahtevom za privremenu suspenziju tog ginekologa. Kako se navodi, poslato je toga dana više od 2.000 mailova. Danas su se oglasili iz Hrvatske lekarske komore (HLK).

"Osuđujemo svako postupanje na štetu pacijenata, razumemo ogorčenost javnosti vezano uz slučaj osječkog ginekologa. No, smatramo da je potrebno objasniti da kada je protiv nekog lekara pokrenut krivični postupak, jedini zakonski način trenutnog suspendovanja tog lekara je mera opreza, tj. zabrane obavljanja neke poslovne aktivnosti, pa tako i lekarske delatnosti", započinje se u saopštenju HLK.

Meru opreza, pojašnjavaju, pre podizanja optužnice može odrediti državni advokat, dok u svakom trenutku nakon podizanja optužnice, a tokom krivičnog postupka, tu meru može izreći nadležni sud.

Prethodno se oglasiloMinistarstvo zdravlja Hrvatske.

"Ministarstvo zdravlja, a sigurni smo i svi lekari koji su položili Hipokratovu zakletvu, izražava zgražavanje i nevericu zbog navedenog događaja", piše u saopštenju, prenosi hrvatski "24 sata".

Kurir.rs/Večernji list/Milica CG

Bonus video:

Kurir televizija KAPETAN VOJSKE SRBIJE (41) SILOVAO SVOJU ĆERKU (14)! Kurir saznaje: Devojčica u jako lošem psihičkom stanju