U Zagrebu je održana komemoracija i poslednji ispraćaj uglednog jugoslovenskog i hrvatskog diplomate Budimira Lončara, koji je umro u 101. godini. Poslednjem ispraćaju na krematorijumu zagrebačkog groblja Mirogoj i komemoraciji u hotelu "Vestin" prisustvovali su porodica, brojni prijatelji i saradnici.

Poslednju počast Lončaru odali su i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac i bivša ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić.

"Poslednjih 20 godina smo se družili intenzivno dok sam se ja upoznavao sa jugoslovenskom, hrvatskom i svetskom diplomatijom u kojoj je on igrao važnu ulogu", rekao je novinarima posle komemoracije hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina, autor biografije Budimira Lončara.

On je naglasio da je Lončar važan deo generacije koja je u specifičnim odnosima hladnoratovnog sukoba napravio važne stvari.

Bivša ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić ukazala je da je Lončar tokom 70 godina duge karijere bio akter, posmatrač, analitičar i komentator međunarodnih odnosa.

Lončar je bio jugoslovenski i hrvatski diplomata s veoma uspešnom karijerom. Šira javnost ga pamti kao poslednjeg ministra spoljnih poslova SFRJ, posebnog izaslanika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Pokret nesvrstanih i ambasadora u više država. Bio je savetnik dvojice hrvatskih predsednika, Stjepana Mesića i Ive Josipovića.

Takođe je bio i pripadnik partizanskog pokreta.

Kurir.rs/Beta

Preneo: R.J.

Bonus video:

Kurir televizija Komemoracija Dejana Milojevića