Slučaj se dogodio još 2005. godine, kada je R. K. došla u Petrovu bolnicu u Zagrebu zbog jakih bolova na kraju rizične trudnoće. Zbog nesavesnog tretmana, njena beba je umrla na porođaju, a tek nedavno je videla kraj sudskog postupka i obeštećenje, koje se na kraju pokazalo znatno manje od onoga što je tražila.

Trudnica je tvrdila da osoblje nije obraćalo pažnju na nju


Kako se navodi u presudi, tada 37-godišnja R. K. stigla je u bolnicu u 35. nedelji trudnoće zbog jakih bolova i stezanja u leđima i jakog proliva. U tužbi je navela da je četiri meseca pre toga imala dve operacije materice, da je pre toga sedam godina bila neplodna, a da je bolničko osoblje ignorisalo hitnost njene situacije, što je na kraju dovelo do smrti njenog nerođenog deteta. .

„Imala je napad nepodnošljivih bolova u leđima, nije mogla da se kreće, pa je pozvana dežurna sestra, koja je odbila da pozove svog doktora dr G. Z., koji je te noći dežurao i koji je pred kraj uspeo da joj se javi, a ona takođe je odbila da pozove drugog dežurnog lekara, dr D.B., koja je takođe bila svesna njene visokorizične trudnoće“, navodi se u njenoj tužbi.

Tužilja je tvrdila da su komplikacije nastale kao posledica nesavesnog lečenja, a kada je tražila carski rez, niko iz medicinskog tima nije obraćao pažnju. „Njena beba je umrla u materici, a porođaj je potom obavljen na krajnje neprofesionalan i nedozvoljen način, što je direktno ugrozilo život R.K., budući da je došlo do rupture materice, zbog čega je urađena eksplorativna laparotomija“, dodaje se u tužbi.

Bolnica je odbacila optužbe trudnice, potvrdili ih stručnjaci


Bolnica je u potpunosti odbacila njenu tvrdnju i tvrdila da je lečenje sprovedeno po svim pravilima struke. Oni su tvrdili da je beba umrla od gušenja pupčanom vrpcom, što lekari nisu mogli da spreče, te da je potom porođaj obavljen po uobičajenoj proceduri.

Međutim, svedočenje trojice stručnjaka nije išlo u prilog medicinskom timu. Najveći propust, prema presudi, bio je to što trudnicama nije na vreme urađen CTG koji bi pokazao u kakvom je stanju fetus, sprečio smrt deteta i pokazao da je porođaj trebalo da se završi carskim rezom. 

„Kako onda iz prihvaćenih delova nalaza i mišljenja veštaka jasno proizilazi da je moguće da bi dete bilo živo rođeno i da tužilja ne bi pukla matericu u slučaju da nije bilo kvara. na strani tuženog da tužilji pruži zdravstvenu zaštitu, a šta je propust prethodio zatezanju desnog pupčanog čvora, može se zaključiti da su tužioci dokazali postojanje uzročno-posledične veze između o. štetne posledice tužioca i radnje lekara tuženog, čime je njihovo dete lišeno mogućnosti života“, zaključio je sudija.

R. K. i njen suprug tražili su ukupno 98.524,04 evra, a iznos koji su dobili je otprilike upola manji. Sudija je R.K. za pretrpljene psihičke i fizičke bolove dosudio 32.800 evra, a njenom suprugu 27.000 evra. KBC Zagreb, koja je matična ustanova Klinike za ženske bolesti i porođaj, mora da joj isplati odštetu, a moraju platiti i troškove sudskog postupka. 

Kurir.rs/Index

 BONUS VIDEO

TikTok/doctor_yoshi Zašto se beba bori da ne zaspi