Za predsednika Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske izabran je dosadašnji potpredsednik Siniša Hajdaš Dončić, potpredsednik Sabora Hrvatske.

On je peti predsednik ove partije, a u pobedničkom govoru poručio da bez SDP-a nema pozitivnih promena u Hrvatskoj i da želi da SDP bude prva, a ne druga stranka u Hrvatskoj.

Nakon pobede na unutarstranačkim izborima Hajdaš Dončić je poručio da su izbori završeni i da "u crvenom kišobranu ima mesta za svakoga".

SDP će se, najavio je, prilagođavati vremenu u kojemu živimo i biće pobednička stranka, s naglaskom na leve ekonomske politike i antifašizam, borbu za ravnopravnost, borbu za prava žena, za seksualne manjine.

Na mestu lidera SDP-a zamenio je Peđu Grbina.

Na aprilskim parlamentarnim izborima Siniša Hajdaš Dončić nosio je SDP-ovu listu u III. izbornoj jedinici, gdje je njegova partija imala gotovo deset posto bolji rezultat od vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Reč je o jednoj od retkih izbornih jedinica u kojima je SDP izvojevao pobedu na izborima ove godine.

Hajdaš Dončić bio je župan Krapinsko-zagorske župapnije, a od 2012. do 2016. ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture u SDP-ovoj vladi tada premijera a sada predsednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa/Preneo: D. P.