Snažan Đenovski ciklon počeo je danas da deluje na vreme, koji će narednih dana doneti izuzetno obilne padavine, lokalno više od 200 mm, uz moguću pojavu bujičnih poplava.

Do sada je najviše problema u Istri i Kvarneru. Kako javlja Istramet, na riječkom području već popodne su zabeležene velike količine padavina, uz više od 80 milimetara kiše. Novigrad je posle podne bio pod vodom, a najviše kiše do sada je palo u Krasici, gde je zabeleženo 137,4 milimetara padavina.


Zbog promene vremena koja je zahvatila Hrvatsku, Državni hidrometeorološki zavod se oglasio posebnim saopštenjem.

„S obzirom na vremensku situaciju, prognozirane obilne intenzivne padavine tokom naredna tri dana mogle bi da izazovu bujične i urbane poplave, koje bi u nižim delovima slivova mogle uzrokovati visok vodostaj reka uz mogući ulazak u mere odbrane od poplava.

Početak nepovoljne hidrološke situacije sa bujičnim i urbanim poplavama od jutros je na severnom Jadranu, u Gorskom kotaru (npr. Gornja Dobra, Kupa), dalje uz granicu sa Slovenijom, a uz dalji razvoj vremena od večeras i u Lici (npr. Otuča, Lika i Gacka), zadarskom zaleđu i Zadru.

Prognoza obilnih padavina za četvrtak (3. oktobar) kasno i petak (4. oktobar) takođe će povećati mogućnost iznenadnih poplava duž srednjeg i južnog Jadrana i unutrašnjosti. U nižim delovima slivova i naredne sedmice tok će usporiti i podići vodostaje rika Evropski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMVF) za područja zapadne Slovenije, jadranske obale i obale. zaleđe, Gorski kotar i Lika daje velike izglede za obilnije padavine (iznad 150 mm) u narednih deset dana, od kojih će većina biti realizovana do ovog vikenda.

Dakle, hidrološki model Evropskog sistema za upozoravanje na poplave (EFAS) ukazuje na značajnu mogućnost visokih voda u Rječini, Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani, Glini, Uni, Lici, Gackoj, Zrmanji, ali i Savi, Muri i Drave narednih dana.

Operativni hidrološki modeli DHMZ-a ukazuju i na velike vode u narednim danima za slivove Kupe, Une, Like i Gacke, Zrmanje, Krke i Cetine, kao i povećane dotoke Save, Mure i Drave.

Prema aktuelnim hidrološkim prognostičkim materijalima, vodostaj na gornjoj Savi će od večeras do nedelje početi da raste. Nizvodno od ušća Kupe u Unu u Savu povećanje će biti sporije, ali značajno, jer će ove dve reke donositi velike količine vode.

Sava u Zagrebu i nizvodno, kao i Kupa, Dobra, Korana, Mrežnica, Glina, Una, Lika, Gacka dostići će mere odbrane od poplava čiji će stepen zavisiti od količine padavina i njihovog intenziteta. Na ulazu u Hrvatsku Mura i Drava bi svoj maksimum u petak/subotu mogle imati u nižim merama odbrane od poplava u zavisnosti od padavina u Austriji i Sloveniji.


Velika količina padavina u kratkom vremenu može izazvati bujične i urbane poplave od danas u Istri, Gorskom kotaru i dalje uz granicu sa Slovenijom. Širenjem padavina danas, tokom naredne noći i dana, mogućnost bujičnih poplava širi se i na Liku, Dalmaciju i zaleđe.

Poseban akcenat stavljamo na Gornju Dobru (Ogulin), Otuču (Gračac), Liku, Gacku, Zrmanju, Zadar i zadarsko zaleđe. U noći sa četvrtka (3. oktobra) na petak (4. oktobar) i u petak takva mogućnost se povećava na području srednje i južne Dalmacije zbog razvoja konvektivnih padavina.

Kurir.rs/Index