Kako je objavila Hrvatska franjevačka provincija Svetog Jeronima, fra Vladimir Vidović sa zagrebačkog Svetog Duha udaljen je sa svih dužnosti. Prijavljen DORH-u, morale su se primeniti smernice za zaštitu maloletnika.

Večernji nezvanično saznaje da se radi o prijavi za polno zlostavljanje te da su se morale primeniti smernice Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloletnika i ostalih ranjivih osoba.

Hrvatska provincija Svetog Jeronima franjevaca konventualaca podnela je prijavu nadležnim kanonskim institucijama i Državnom tužilaštvu.

Kasnije se medijima obratila tužiteljka Jadranka Sloković i punomoćnica fra Vladimira Vidovića koja je u saopštenju istakla kako smatra da u tom slučaju nisu ispunjena obeležja krivičnog dela budući da se fra Vidović tokom obavljanja službe nikada nije ponašao nedolično niti je zlouporabio ulogu duhovnika.

Ovo je njegova biografija

Ko je fra Vladimir Vidović?Rođen je 1982. u Vinkovcima. U postulaturu Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca primljen je 2007. godine. Kako piše na stranicama Veritasa koji Vidović uređuje, iste godine upisao je Katolički bogoslovski fakultet u Zagrebu. Nakon godine postulature ulazi u novicijat u samostan Svetog Frane na Cresu. Zaređen je 2013. godine.

- Moja rodna Slavonija zauvek je u mom srcu. Putujem mnogo, živeo sam na različitim mestima, ali uspomene na moje odrastanje u Slavoniji jako su snažne - rekao je u jednom razgovoru za Hrvatsko nebo.

Vršio je službu župnog vikara u župama u Vinkovcima, Puli, Sisku i u Velandu u Kanadi. Od 2016. godine je nacionalni duhovni asistent Franjevačkog svetovnog reda i duhovni asistent Vojske Bezgrešne.

Takođe vrši službu upravitelja Doma Svetog Antuna i šefa Javne kuhinje na Svetom Duhu pa je ujedno duhovnik Ansambla Kolbe i direktor Festivala hrišćanskog pozorišta.

"U tajnosti me krstila baka"

Jednom je rekao kako je kršten u tajnosti.

- Veliku ulogu u mom duhovnom pozivu odigrala je moja pokojna baka, koja me je kriomice vodila u crkvu, pa sam tako u tajnosti primio i sakrament krštenja - otkrio je.

Rekao je i kako je od oca skrivao da ide u crkvu, ali i kako ga je dočekao hladan tuš od roditelja kad je poželeo da uđe u sjemenište. Upisao je Pravni fakultet od kojeg je odustao, a kasnije je porodično protivljenje eskaliralo teranjem iz porodične kuće. Otac s njim nije razgovarao sedam godina.

U javnosti je, barem dosad, bio najpoznatiji po dobrotvornom radu, prvenstveno kao šef javne kuhinje i kroz razne akcije koje su za cilj imale borbu protiv siromaštva.

Javna kuhinja koju vodi nema registar korisnika


- Posebnost javne kuhinje jeste u tome što nikada nismo napravili popis korisnika koji su ovde došli. On ne postoji u arhivi. Nikoga ne zapisujemo. Ko god dođe, dobiće topli obrok. Ne želimo da ih registrujemo, identifikujemo. Dovoljna im je stigma što moraju da dođu u javnu kuhinju po svoj obrok - rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu.

- Kao šef javne kuhinje ističem kako nije problem pripremiti 400 obroka za sve potrebite, pa i uprkos poskupljenju. Problem je tim ljudima vratiti osmeh na lice, doneti Radosnu vest, vratiti mrvicu nade ili ljudskog dostojanstva - kazao je.

Dodajmo i da je Hrvatska provincija Svetog Jeronima franjevaca konventualaca lani organizovala i duhovno-rekreativni letnji kamp na Cresu za osobe koje redovno dolaze po topli obrok u Javnoj kuhinji na Svetom Duhu.

Protivi se raskošnim proslavama krizmi i pričesti


Istupao je oko raznih tema. Tako je govorio oko poskupljenja gasa 2021. godine, kazivajući kako je račun cene gasa javne kuhinje za godinu dana narastao za gotovo 20.000 kuna.

Za RTL je poručio kako bi voleo da se za milodare uvede plaćanje putem POS-a kako bi sve skupa bilo transparentnije. Inače, njegova bazilika Svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu jedina je crkva u Hrvatskoj koja ima POS uređaj koji je uveden kad su odlučili da grade orgulje.

Kritikovao je raskošna slavlja krizmi i prve pričesti.

- Odavno se prevršila svaka mera, najiskrenije, baš u tim slavljima, jer toliko je stavljen naglasak na spoljašnje manifestacije, spoljašnje proslave, da se to već po godinu i po dana rezervišu dvorane, sale, rade se mini svadbe - rekao je za RTL, dodavši da je s takvim slavljima stvar dovedena do potpune suprotnosti.

Kritikovao Crkvu


Godinama se smatrao jednim od sveštenika s progresivnijim stavovima. Kritikovao je i određene pojave u Crkvi.

- Mi još uvek unutar Crkve nismo spremni da čujemo zdravu i dobru kritiku koja nije upućena na štetu našeg poslanja i delovanja, a čega je možda bilo u nekim periodima naše istorije. Zašto se ne bi moglo iskreno, jasno i kritički posmatrati, analizirati određene pojave na crkvenom području a da se pritom niko ne uvredi, i šta bi išlo za ciljem razvijanja osećaja veće odgovornosti i poboljšanja naših nastojanja i konkretnih delovanja. Znatan deo katoličkih medija u tom je smislu, pogotovo onih najpoznatijih, još uvek samo na poziciji informisanja. Osim toga, poneke katoličke konferencije više izgledaju kao lični dnevnici crkvenih službenika. U tom smislu, pitamo se kome one mogu biti privlačne, takve da izgrađuju i da su podsticajne? - zapitao se jednom prilikom.

Kloni se uplitanja u politiku


I na njegovom Fejsbuk profilu uglavnom se mogu naći fotoizveštaji s raznih putovanja, najave humanitarnih akcija ili aktivnosti javne kuhinje. Jasno je kako voli medije. I sam to priznaje te ističe kako je to "nužnost zbog poslanja koje ima jer tako skreće pogled na siromašne."

No u medijskim istupima, ali i na Fejsbuku, nismo pronašli političke lamentacije ili iznošenje kontroverznih društvenih stavova na koje smo od hrvatskog sveštenstva navikli. U svakom slučaju, u toku je istraga oko ovih optužbi.

- Budući da je fra Vladimir Vidović, uz svešteničke, obavljao i brojne druge dužnosti unutar provincije te je bio definitor, predsednik Uredničkog saveta Veritasa i upravitelj Doma Svetog Antuna Padovanskog, iste će privremeno biti poverene drugoj braći franjevcima. Provincija ovom prilikom izražava žaljenje radi celoga slučaja, nudi izvinjenje ako se istragom i postupkom utvrdi krivična odgovornost fra Vladimira Vidovića - navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Index.hr/Preneo: V.M.)