Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) u Zagrebu pokrenulo je istragu protiv devet hrvatskih državljana i jednog pravnog lica zbog sumnje da su počinili prevaru sa subvencijama u vrednosti većoj od 9 miliona evra i falsifikovanje službene isprave. Policijska uprava međimurska je na zahtjev EPPO-a danas uhapsila svih devet osumnjičenih.

Preduzeće pod istragom je Vajda d.d. iz konzorcijuma Pivac, a među uhapšenima su bivši i sadašnji čelnici Upravnog i Nadzornog odbora Vajde - Miljenko Pivac, Igor Miljak, Vilim Simon i Alen Kajmović.

Od marta 2018. do juna 2023. godine, bivši i sadašnji predsednik Uprave, u koordinaciji sa predsednikom i članom Nadzornog odbora, podneo je više zahteva za finansiranje u ukupnom iznosu od preko 9 miliona evra, u okviru Hrvatskog ruralnog Program razvoja za period 2014-2020. godine, konkretno za unapređenje dobrobiti životinja u svinjogojstvu.

Uz podršku koju sufinansiraju Evropski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR) (85%) i državni proračun Republike Hrvatske (15%), korisnicima se nadoknađuju izgubljeni prihodi i dodatni troškovi nastali ispunjavanjem obaveza koje prevazilaze standardne zakonske uslove u uzgoju i tovu svinja. Iako su znali da njihovo preduzeće ne ispunjava ove uslove, osumnjičeni su podnosili falsifikovane prijave za farme svojih kooperanata.

Lažno predstavljali da ispunjavaju tražene uslove

Tokom godina, sa ciljem da lažno prikažu da preduzeće ispunjava tražene uslove, pet rukovodilaca i kontrolora Odeljenja za saradnju pomenutog preduzeća sačinili su dokumentaciju u kojoj su lažno prikazali da kooperanti preduzeća primenjuju propisane obaveze iz navedene Mere za uzgoj i držanje svinja za tov, te samim tim preduzeće ispunjava tražene uslove za grant.

Od ukupno traženih više od 9 miliona evra, kompaniji je isplaćeno više od 5,4 miliona evra subvencija Unije. Naime, kada je utvrdila nepravilnosti u postupanju preduzeća, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odbila je isplatu tražene podrške za 2022. godinu u iznosu od 3,6 miliona evra i izdala nalog za vraćanje dela nezakonito primljenih. sredstava, što je rezultiralo povratom od oko 1,5 miliona evra.

EPPO je nezavisno javno tužilaštvo Evropske unije. Odgovoran je za istragu, gonjenje i podizanje optužnica za krivična dela protiv finansijskih interesa Unije.

Ko je Miljenko Pivac?

Miljenko Pivac je sin pokojnog Tonćija Pivca, jednog od trojice braće Pivac koji su osnovali istoimenu firmu. Do ovog leta bio je član Upravnog odbora MI Braća Pivac, a od 1. avgusta 2024. godine otišao je u penziju sa rukovodećih funkcija. Kompanija je tada saopštila da će Miljenko Pivac nastaviti svoj angažman kao savetnik Uprave.

- Oni će se prvenstveno fokusirati na internacionalizaciju poslovanja i dalji razvoj investicionog portfelja Grupacije, objašnjavaju u kompaniji, s obzirom na to da je Grupa ove godine postala vlasnik slovenačkog Celjskog mesnina, a ulaganje u pogon za preradu i proizvodnju mesnih prerađevina u Bosni i Hercegovini je u fazi realizacije - naveli su tada iz Pivca.

Grupa Pivac obuhvata tri preduzeća za preradu mesa - Mesnu industriju PPK Karlovac, Mesnu industriju Vajda i Mesnu industriju Braća Pivac. Prošle godine imala je konsolidovani prihod od 541 milion evra.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)