„Propao sam u zemlju“ u Murskom Središću – nije samo izreka! Jer ni jedna žetva pšenice ili kukuruza ne prođe a da se na polju iznenada ne otvori duboka rupa u koju bukvalno padaju poljoprivrednici sa svojim radnim mašinama, piše HRT.

U poslednjem slučaju u zemlji zaglavio se kombajn. HRT je istražio šta se dešava sa tlom oko tog grada u Međimurju.

Manuel Novak, poljoprivrednik iz Peklenice, mirno je žao kukuruz kada mu je prvi deo kombajna iznenada pao u zemlju. Desilo se to u jednom trenutku i, kaže, nije bilo prijatno.

Čudno zvuči, ali u okolini Murskog Središća ovakvi događaji se gotovo prenose s generacije na generaciju. Manuelov otac je tri puta doživeo nešto slično.

- Bilo je teško, teško. Najviše straha se podnosi. Samo ideš pravo sa kombajnom i odjednom ne znaš gde si, priseća se Siniša Novak.

Kilometri zatvorenog rudnika

Uzrok ovakvih šokantnih situacija su kilometri podzemnih hodnika nekadašnjeg rudnika uglja, koji je zatvoren 1972. Njegov vlasnik je bila bivša država, a sada se niko ne smatra pravnim naslednikom. Pa punjenje jama plaća Grad Mursko Središće.

- Govorio sam o tome i u Ministarstvu i u parlamentu, ali nema rešenja. Onda sam ih zamolio da nam bar refundiraju troškove. Za sada je 'status kvo' nešto, ide kombajn, ide traktor, propada - popravljamo. Hvala Bogu da nije bilo povređenih i povređenih, kaže gradonačelnik Dražen Srpak.

Do kada?

Vlasnik zemlje na koju je pao Manuel sa svojim kombajnom je baka Marija Hatlek iz Križovca. Zbog svega još ne može da dođe sebi.

Podzemne hodnike starog rudnika nemoguće je zatrpati, tako da ovdašnji poljoprivrednici, nažalost, mogu očekivati takve slučajeve godinama koje dolaze. Dok se slojevi zemlje ne stabilizuju.

Kurir.rs/HRT/Jutarnji list