Ugostitelji traže propis po kome će legalno registrovati makedonsku kripto menjačnicu, izdavati makedonska kripto sredstva - kovanice ili kripto fondove - tokene za ugostiteljstvo i legalno instalirati kripto bankomate u renomiranim ugostiteljskim objektima u nekoliko gradova.

Nezavisna ugostiteljska komora uputila je pismo premijeru, Narodnoj banci, Ministarstvu finansija, Ministarstvu privrede, PRO i Centralnom registru tražeći propis kojim bi se omogućilo izdavanje globalnog kripto-virtuelnog sredstva namenjenog za korišćenje ugostiteljskih usluga i ulaganja u makedonske i regionalne ugostiteljske objekte.

Stoga tvrde da prema njihovim nezvaničnim informacijama postoji više od 50.000 registrovanih naloga sa kriptovalutama makedonskih građana i da imaju stotine miliona evra u kriptovalutama.

Ovaj novac, kao i novac stranaca koji bi usluge u ugostiteljskim objektima koristili kripto sredstvima, ili bi ga zvanično razmenjivali na uređajima instaliranim u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, prema Nezavisnoj ugostiteljskoj komori, promovisaće turizam i ugostiteljstvo u zemlji, prenosi Sloboden pečat.

-Proteklih nekoliko meseci došlo je do ekspanzije lokalne i globalne popularizacije kriptovaluta, trgovanja i izdavanja. Prema postojećem makedonskom zakonodavstvu i informacijama Narodne banke za kriptovalute, ulaganje, trgovanje i kreiranje kriptovaluta u Makedoniji nije zabranjeno, ali nije ni zakonski regulisano. Trenutno se sve transakcije i ulaganja u kriptovalute odvijaju preko raznih stranih kripto menjačnica ili razmenom kriptovaluta između fizičkih lica, gde se ne vodi evidencija, odnosno ne postoji kontrola novčanih tokova, navodi se u pismu Nezavisne ugostiteljske komore.

Zbog toga, kako kažu ugostitelji, traže propis po kome će legalno registrovati makedonsku kripto menjačnicu, emitovati makedonska kripto sredstva - kovanice ili kripto fondove - tokene za ugostiteljstvo i legalno postavljati kripto bankomate u renomirane ugostiteljske objekte. u nekoliko gradova.

-Uvođenje zakonske mogućnosti za trgovinu i ulaganje u makedonske kriptovalute za ugostiteljstvo u uslovima kada ugostitelji trpe ogromnu štetu i gubitke zbog pandemije kovid-19 doprineće ulaganjima u svež strani kapital, koji može direktno pomoći u revitalizaciji i revitalizaciji turizma i ugostiteljstva u privlačenju potencijalnih stranih gostiju-turista koji će moći lako i brzo da investiraju i plaćaju kriptovalutama makedonskim ugostiteljima, što će povećati i ubrzati prihode od turizma, predlaže NUK.

Ozvaničavanje poslovanja sa kriptovalutama uz zvaničnu registraciju makedonske menjačnice kriptovaluta, koja će uvesti i CRIPTO bankomate u renomiranim ugostiteljskim objektima (restorani i hoteli). Legalna i zvanična razmena kriptovaluta širom Makedonije za domaće i strane goste, dodaje se.

kurir.rs/Sloboden pečat