SKANDAL NA POLAGANJU ZAKLETVE NOVE PREDSEDNICE SEVERNE MAKEDONIJE: Ambasadorka Grčke momentalno napustila Sobranje (VIDEO)
Foto: EPA

šok

SKANDAL NA POLAGANJU ZAKLETVE NOVE PREDSEDNICE SEVERNE MAKEDONIJE: Ambasadorka Grčke momentalno napustila Sobranje (VIDEO)

Severna Makedonija -

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova (71) izazvala je diplomatski skandal tokom polaganje zakletve na posebnoj sednici Sobranja!

Siljanovska je u nedelju prilikom polaganja zakletve nazvala zemlju "Makedonijom" uprkos tome što je u tekstu država nazvana "Severna Makedonija". Na snimku se jasno čuje kako odlazeći predsednik parlamenta Jovan Mitreski čita tekst zakletve i jasno izgovara "Severna Makedonija", pozivajući novu predsednicu da ga ponovi, međutim, Siljanovska se ne obazire.

Ambasadorka Grčke u Severnoj Makedoniji Sofija Filipidu, koja je bila među zvanicama na sednici, napustila je Sobranje u znak protesta zbog činjenice da je Siljanovska prilikom polaganje zakletve prekršila odredbe Prespanskog sporazuma.

Siljanovska je izabrana za predsednicu Severne Makedonije u drugom krugu predsedničkih izbora kao kandidat VMRO-DPMNE pobedivši sada već bivšeg šefa države Stevu Pendarovskog. Osvojila je 65 glasova.

Paralelno sa drugim krugom predsedničkih izbora održani su i parlamentarni na kojima je veliku pobedu odnela desničarska opoziciona partija VMRO-DPMNE osvojivši 58 od 120 mesta u parlamentu. VMRO-DPMNE već je započela pregovore sa koalicijom opozicionih albanskih partija za formiranje vlade.

(Kurir.rs/Protothema/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:55

Haos u parlametu Severne Makedonije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track