PREDSEDNICA SEVERNE MAKEDONIJE OPET DIGLA GRČKU NA NOGE: Siljanovska i dalje tera po svom - udarila tamo gde NAJVIŠE BOLI (FOTO)
Foto: EPA Georgi Licovski

diplomatski skandal

PREDSEDNICA SEVERNE MAKEDONIJE OPET DIGLA GRČKU NA NOGE: Siljanovska i dalje tera po svom - udarila tamo gde NAJVIŠE BOLI (FOTO)

Severna Makedonija -

Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izazvala je još jedan diplomatski skandal nakon spornog polaganja zakletve!

Siljanovka Davkova je na svom nalogu na društvenoj mreži X navela da se sastala sa predstavnicima Udruženja dece izbeglica iz Egejske Makedonije i da je sa njima razgovarala o obeležavanju 75. godišnjice progona.

- Sudbina i tragedija 30.000 dece izbeglica i njihova kalvarija ne smeju se skrivati i relativizovati - navela je Siljanovska Davkova i dodala da poštovanje i poznavanje prošlosti daju prostor za prijateljsku budućnost kojoj težimo za dobro svih na Balkanu i u Evropi.

Grčki portal Protothema podseća da Siljanovska Davkova i dalje krši Prespanski sporazum jer joj na nalogu još piše da je predsednica Makedonije umesto Severne Makedonije i naglašava da udruženje širi netačne tvrdnje prema kojima ispada da je Grčka nakon Drugog svetskog rata okupirala svoju teritoriju.

- Proteklih godina njihova aktivnost je bila marginalizirana, ali sada, kako pokazuje intervencija Siljanovske, ponovo se mobilišu da pojačaju narativ o postojanju "makedonske" manjine u Grčkoj, ali i za nasilnu promenu identiteta "Egejske Makedonije" koja se tako projektuje kao deo šire Makedonije koja se poistovećuje sa današnjom državom Republikom Severnom Makedonijom - navodi Protothema.

Siljanovska Davkova, koja ima 71 godinu, podsetimo, nedavno je izazvala diplomatski skandal tokom polaganje zakletve na posebnoj sednici Sobranja kad je nazvala zemlju "Makedonijom" uprkos tome što je u tekstu država nazvana "Severna Makedonija".

Na snimku se jasno čuje kako predsednik parlamenta čita tekst zakletve i jasno izgovara "Severna Makedonija" pozivajući novu predsednicu da ga ponovi, međutim, Siljanovska se ne obazire.

(Kurir.rs/Protothema/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track