DEVET DANA PAKLA U MAKEDONIJI: Trenutno aktivno 13 požara, Srbija poslala preko potrebnu pomoć! OGROMNA KAZNA ZA ULAZAK U ŠUMU
Foto: Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia

kurir televizija

DEVET DANA PAKLA U MAKEDONIJI: Trenutno aktivno 13 požara, Srbija poslala preko potrebnu pomoć! OGROMNA KAZNA ZA ULAZAK U ŠUMU

Severna Makedonija -

U Severnoj Makedoniji već više od nedelju dana traje izuzetno teška borba sa požarima. U gašenje požara uključena je i helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, kao i pripadnici Sektora za vanredne situacije.

Ivona Talevska, predsednica Makedonske asocijacije novinara, uključila se u jutarnji program da nam pruži najnovije informacije o situaciji na terenu.

- Situacija je i dalje veoma ozbiljna. Broj aktivnih požara u Severnoj Makedoniji povećava se tokom noći. Prethodnog dana imali smo 18 aktivnih požara, dok ih je jutros 24. Od tih 24, trenutno je 13 požara aktivno, a tokom noći smo uspeli da ugasimo 11 požara - rekla je Talevska.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Koje jedinice učestvuju u gašenju požara?

- U gašenju požara učestvuju brojne jedinice. Makedonske protivpožarne jedinice MUP-a imaju na raspolaganju tri aviona za gašenje požara, jedan helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova, dva helikoptera armije, dva aviona iz Turske, jedan manji i jedan veliki helikopter iz Turske, jedan veliki helikopter iz Srbije, dva helikoptera iz Slovenije, jedan iz Hrvatske, jedan iz Crne Gore, kao i rumunski avion Spartana i Herkules. Na terenu su i vatrogasne ekipe iz Turske, Srbije, Rumunije i Crne Gore - rekla je Talevska.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Koliko je važno međunarodno angažovanje u ovoj borbi?

- Međunarodna pomoć je od ogromnog značaja. Srbija je, na primer, poslala pomoć iz helikopterske jedinice i sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova. Tokom jučerašnjeg dana bacili su preko 70 tona vode na područja zahvaćena požarima, delovali su na području Novog Sela, koje se nalazi na granici sa Bugarskom, a zatim su zbog hitnosti situacije prebačeni blizu grada Radoviša da spreče širenje vatre do naseljenih mesta. Više od deset sati trajala je borba pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u gašenju aktivnih požara - istakla je.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Kakva je situacija na graničnim prelazima i putnim pravcima?

- Granični prelaz Evzoni prema Grčkoj je i dalje zatvoren zbog požara sa grčke strane granice. Turistima iz Srbije se savetuje da koriste granični prelaz Dojran kako bi izbegli čekanje. Nekoliko putnih pravaca u Makedoniji je takođe zatvoreno zbog odrona i šumskih požara. Na terenu su više od 1500 ljudi, uključujući lokalne ekipe i dobrovoljce, koji pokušavaju da stave pod kontrolu ove požare - rekla je.

Kakve mere su preduzete u borbi protiv požara?

- Pre 15. jula, vlada je donela odluku o potpunoj zabrani kretanja kroz šume za sve građane. Svako ko bude zatečen u šumi biće kažnjen sa 2000 evra. Apeluje se na građane da budu pažljivi i da ne prouzrokuju požare, te da slede preporuke nadležnih organa o kretanju kroz Makedoniju - rekla je Talevska i potom dodala:

- Makedonija je prva u regionu koja je uvela ovako stroge mere zabrane kretanja kroz šume kako bi sprečila izbijanje požara. Situacija je i dalje kritična, ali se nadamo da će uz pomoć međunarodnih prijatelja i napore svih uključenih, požari uskoro biti pod kontrolom.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:26

Vatrogasci gase požar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track