Šefa Centra za krizni menadžment Severne Makedonije (CCMC) Stojanče Angelov izjavio je da je situacija sa požarima ozbiljna, ali nije alarmantna.

Angelov apeluje na građane da ne izlaze u javnost sa nepotrebnim pozivima na okupljanje ljudi.

„Imamo dovoljno pripadnika vojske i policije. Građani možda nisu svuda od pomoći i ponekad mogu biti prepreka. Oni mogu biti korisni u zaštiti stambenih naselja kada vatra preti nekom selu ili kao sinoć kada je postojala mala mogućnost da vatra zahvati mesto Pehčeva. U tom slučaju mogu biti od koristi na periferiji grada, ali ne bi trebalo da učestvuju u gašenju osim ako ih ne prihvate lokalni komandanti vatrogasnih jedinica“, rekao je Angelov i zamolio da se ne stvara nepotrebna panika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije najavilo je da će uputiti dva helikoptera Helikopterske jedinice radi pružanja pomoći pripadnicima Sektora za vanredne situacije u gašenju požara koji se iz Severne Makedonije proširio u mesto Kozjak kod Bujanovca, u blizini manastira Prohor Pčinjski.

"Takođe, zbog širenja požara u istočnom delu Severne Makedonije, a na osnovu zvaničnog zahteva Centra za upravljanje krizama Vlade Severne Makedonije, Ministarstvo unutrašnjih poslova uputiće u susednu zemlju helikopter 'agusta bell 212' sa pet pripadnika Helikopterske jedinice i pripadnikom Sektora za vanredne situacije", rekao je juče ministar Ivica Dačić.

U akciji gašenja požara u Severnoj Makedoniji, na osnovu dobijenog odobrenja kolega iz te zemlje, učestvuje 10 vatrogasaca-spasilaca sa tri terenska vozila koji dejstvuju u rejonu sela Maglence i sprečavaju dalje širenje požara ka teritoriji Srbije.

Kurir.rs/Kosovo onlajn/Preneo: D. P.