"NE DIRAJTE ALBANSKI JEZIK": Evropski front poslao poruku Vladi Severne Makedonije
Foto: Shutterstock

"NE DIRAJTE ALBANSKI JEZIK": Evropski front poslao poruku Vladi Severne Makedonije

Severna Makedonija -

Evropski front predvođen albanskom strankom DUI poručio je makedonskoj vladi da ne dira u albanski jezik i dodao da su igre sa albanskim jezikom i balanserom namerni scenariji vlade za provokaciju.

Reakcija Evropskog fronta usledila je nakon intervjua predsednika makedonskog Ustavnog suda Darka Kostadinovskog za MIA da će Ustavni sud uskoro raspravljati o Zakonu o jezicima i balanseru.

„Posle političkih izjava VMRO, ZNAM i drugih predstavnika vlasti protiv balansera i službene upotrebe albanskog jezika, danas smo čuli i uznemirujuću izjavu predsednika Ustavnog suda, o navodnom `otklanjanju dilema` o balanseru i zakonu o jezicima za koji smatramo da je politički motivisana izjava. Otvaranje ovakvih tema i svaka eventualna odluka u pravcu kršenja mehanizama i prava koja proizilaze iz Ohridskog sporazuma, nije ništa drugo nego vraćanje Severne Makedonije u vreme pre Ohridskog sporazuma. Ove izjave i akcije su pravi scenariji za provokaciju i jasno pokazuju ko su oni koji žele i izazivaju međunacionalne tenzije“, navode iz Evropskog fronta.

Iz Evropskog fronta ističu da nema sumnje o tim temama koje su zatvorene ustavnim amandmanima i drugim zakonima koji su na snazi, a koji su izglasani dvostrukom i apsolutnom većinom, različitim skupštinskim sastavima u kojima su učestvovale sve stranke.

„Potencijalne dileme su razrešene u najvišoj zakonodavnoj instituciji, u Sobranju Republike Makedonije, i velika većina njih je usvojena političkim konsenzusom. Za sva ova dostignuća koja su zemlji obezbedila međuetničku koheziju i ravnopravnost etničkih zajednica i građana uopšte, kao i evroatlantsku budućnost, garant su međunarodni faktor, SAD i zemlje članice EU. Istovremeno, pozivamo albanske stranke koje nelegitimno ulaze u ovu monoetničku vlast da se povuku iz ove avanture i shvate da su tu samo da služe antialbanskim projektima odobravajući ih svojim ćutanjem i servilnošću“, kažu iz Evropskog fronta.

Kurir.rs/Kosovo onlajn/Preneo: D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track