Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova primila je juče akreditive novoimenovanog šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Skoplju Mikalisa Rokasa, koji je potvrdio da će proširenje ponovo postati proritet.

Kako je saopštio kabinet predsednice Severne Makedonije, pri predaji akreditiva Rokas je citirao izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen: "Proširenje je ulaganje u našu kolektivnu snagu i bezbednost. Želimo snažnu, konkurentnu i sigurnu Evropu, a to uključuje i Zapadni Balkan, kao i Ukrajinu i Moldaviju u našoj Evropskoj uniji".

Novi šef Delegacije EU u Skoplju je istakao da je ta izjava Fon der Lajen dokaz da će proširenje ponovo postati glavni prioritet i da treba se ubrza tokom njenog drugog mandata.

Evroambasador Rokas je ukazao na nedavnu odluku Saveta i Evropskog parlamenta da finansiraju Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan.

To, kako je istakao, pokazuje da EU ulaže sredstva srazmerna nivou svojih ambicija i da je spremna da prati Severnu Makedoniju, novu vladu, institucije i civilno društvo na putu ka daljim evropskim integracijama.

"Želeo bih da vas uverim da je moj cilj da pomognem Severnoj Makedoniji da krene napred i napravi vidljive korake na putu ka ovom zajedničkom opredeljenju za članstvo u Uniji. Nadamo se da bi pregovori i reforme uskoro mogli postati procesi koji se međusobno pojačavaju", rekao je Rokas.

U pozdravnom obraćanju na ceremoniji predaje akreditivnih pisama, predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova je rekla da "i posle više od tri decenije od dobijanja nezavisnosti težnja za punopravnim članstvom u EU nastavlja da bude važan društveni pokretač i značajan faktor kohezije za veliku većinu makedonskih građana".

"Ulazak u Evropsku uniju predstavlja naše čvrsto strateško opredeljenje i generacijski cilj na čijoj realizaciju su mukotrpno radili i produžavaju da rade desetine naših državnih lidera, političkih predstavnika, pripadnika civilnog sektora, akademskih i naučnih radnika, privrednika, novinara i još mnogo više naših diplomata i civilnih službenika", naglasila je Siljanovska Davkova.

Kurir.rs/Beta

Preneo: R.J.