Gordana Siljanovska Davkova, predsednica Severne Makedonije, čestitala je danas građanima 8. septembar – Dan nezavisnosti i pozvala na ostavljanje podela po strani, ujedinenje oko opšteg dobra i javnog interesa i evropeizaciju države.

Ona je u čestitki podsetila da su 8. septembra 1991. godine makedonski građani, koristeći svoje pravo na samoopredeljenje, izrazili svoju volju i u ogromnom broju glasali za suverenu i nezavisnu makedonsku republiku, ističući da je tim zaokružavanjem dela "ilindenaca" i "asnomaca" preuzeta odgovornost da se gradi moderna, evropska, pravna država koja će obezbediti mir i suživot, socijalnu pravdu, ekonomsko blagostanje i napredak ličnog i zajedničkog života.

- Sada, 33 godine kasnije, entuzijazam i nada su, nažalost, u senci brojnih izazova sa kojima smo se kao država suočili, od spoljnih pritisaka i neprincipijelnih blokada, preko unutrašnjih podela, pa sve do političkih i bezbednosnih kriza. Naša je dužnost da ostavimo po strani podele i ujedinimo se oko opšteg dobra i javnog interesa - istakla je Siljanovska Davkova.

xxxx01-epa-georgi-licovski.jpg
EPA Georgi Licovski 
Gordana Siljanovska Davkovafoto: EPA Georgi Licovski

Ona je poručila da u Severnoj Makedoniji moraju da uložimo sve svoje lične i institucionalne kapacitete da makedonsku republiku učine pristojnim mestom za život, koje će svim građanima dati jednake šanse za napredak, da to bude republika koja će brinuti o najboljem, inkluzivna za drugačije, solidarna sa ranjivim i pravedna prema svima.

- Samo evropeizacijom države, vladavinom prava i borbom protiv korupcije, funkcionalnim institucijama i konkurentnom ekonomijom i sistemom zasluga omogućićemo mladim generacijama da ostvare pravo da sreću traže kod kuće, u zajedničkoj otadžbini, u kojoj će raditi, zasnivati porodice i stvarati budućnost. Samo tako ćemo obnoviti nadu i vratiti entuzijazam sa početka makedonske nezavisnosti - zaključila je Siljanovska Davkova.

(Kurir.rs/Beta)