Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski objavio je juče, na obeležavanju Dana nezavisnosti, 10 principa za razvoj, stabilnost i prosperitet zemlje i pozvao na postizanje jedinstva oko tih principa.

"Kao nacija imamo dva velika cilja. Prvo, moramo da prevaziđemo razočarenje kod svakog pojedinca koje je nataloženo svim prethodnim porazima i neuspesima. Drugi je još veći cilj, a to je suzbijanje kriminala i korupcije metastaziranih u svim delovima društva", rekao je Mickoski na svečanoj akademiji obeležavanja Dana nezavisnosti u Makedonskoj filharmoniji u Skoplju.

Premijer Severne Makedonije je ocenio je da veliki broj ljudi u njegovoj zemlji sasvim opravdano razočaran mnogim stvarima, ali je istakao da ima nade za promene i da će se "boriti se do poslednjeg atoma" da pokaže da je sadašnja vlast drugačija od prethodnih i da menja stvari.

"Zato danas objavljujem 10 principa oko kojih treba da stvorimo jedinstvo i koheziju svih faktora i društvenih činilaca. Ne ne samo vlasti ili nekoliko partija iz opozicije, već svih - univerziteta, sindikata, privrednika, komora, poljoprivrednika, Makedonske akademije nauka i umetnosti, profesora, lekara, svih društvenih pokretača", rekao je Mickoski.

Među 10 pincipa koje premijer Severne Makedonije objavio na obeležavanju 33. godišnice nezavosnosti zemlje, na prvom mestu je stavio uspostavljanje pravde i pravne države, dok se ispinjavanje strateškog cilja zemlje - ulazak u Evropsku uniju (EU) našao na sedmom mestu.

Na drugom mestu je, kako je naveo, Mickoski, prekid partizacije društva, na trećem ograđivanje od etničkih konflikta i izolovanje elemenata koji stvaraju međuetničko nejedinstvo, četvrto je zaštita i poboljšanje standarda građana, peto stvaranje pravednog društva, a šesto ulaganje svih snaga u obrazovanje.

"Sedmo, moramo da imamo opšti dogovor da ispunimo naš strateški cilj, a to je članstvo u EU. Nemamo drugu alternativu, niti ima neke druge realne šanse. Želja naroda za članstvom u Uniji je želja za boljim standardom, višim kriterijumima i više novca i sredjenog sistema. I mi kao vlada i društvo ne smemo da skrenemo sa evropskog puta", rekao je Mickoski.

Na spisku 10 pricipa za razvoj, prosperitet i stabilnost Severne Makedonije Mickoski je na osmo mesto stavio jedinstvo, na deveto borbu protv iseljavanja, na 10. mesto zajednički patriotizam.

"Deseto, moramo razlikovati i verovati u ideološke bitke. Naša je, moja je zajednički patriotizam, koji treba da nas spaja. To nije ništa drugo do zajedničko uverenje i zajednička borba za budućnost u zemlji", rekao je premijer Severne Makedonije.

Taj patritoizam, kako je istakao Mickoski, "treba da objedini ;sve nas, Makedonce, Albance, Turke, Vlahe, Srbe, Bošnjake i sve ostale pod makedonskim suncem" i da se "zajedno radujemo veliki pobedama i velikim koracima napred".

"Zato tražim jedinstvo i koheziju za sve ove principe. Poručujem liderima opozicije da se oko ovih 10 principa svi ujedinimo. Očistite se kriminala u svojim redovima, reformišite se i prihvatite ono što nudim kao platformu oko koje se ujedinjujemo", rekao je Mickoski.

Istakao je da poziva sve partije i sve činioce da sednu za zajednički sto i izgrade makedonsku platformu za akciju.

"Platforma za budućnost i sledeće doba. Od nas i zavisi od nas. Budućnost je u našim rukama i mi to možemo", rekao je premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski na svečanoj akademoji povodom Dana nezavisnosti – 8. septembra.