Ministar pravde Severne Makedonije Igor Filkov obavestio da danas je njegov prethodnih Krenar Loga odneo poverljiv dokument sa preporukama Evaluacione misije Evropske komisije za reformu Sudskog saveta i ostavio neplaćene račune.

Filkov, kadar partije "Za našu Makedoniju - Znam", najmanjeg partnera u tročlanoj koalicionoj Vladi Severne Makedonije, na konferenciji za novinare povodom 100 dana rada njegovog ministarstva, istakao je da je za potez Loge (Alijansa za Albance) u toku postupak i da će se tražiti odgovornost. Prema rečima ministra pravde Severne Makedonije, sudski savet i javno tužilaštvo moraju biti slobodni od bilo kakvog političkog mešanja, funkcionišući isključivo u službi pravde i biće reformisani da rade sa najvećim integritetom, fokusirajući se na profesionalizam i striktno poštovanje vladavine prava.

"Veliki izazov u ​​sprovođenju ove aktivnosti predstavlja činjenica da Ministarstvo pravde ne raspolaže pomenutim dokumentom sa preporukama Evaluacione misije Evropske komisije u vezi sa Sudskim savetom. Iako je taj dokument klasificirana informacija uzeo ga je moj prethodnik, zbog čega ga Ministarstvo nema", rekao je je Filkov.

Zbog toga su u Ministarstvu, dodao je, prinuđeni da se oslone na elektronske verzije, odnosno samo deo dokumenta koji sadrži samo preporuke bez odgovarajućih obrazloženja i zvaničnog pisma Evropske komisije.

Govoreći o urađenom u prvih 100 dana, Filkov je rekao da je Ministarstvo preuzeo bez primopredaje i sa praznim ormanom potrebne dokumentacije, ali sa tek nabavljenim kišobranima, majicama, torbama, šoljama i drugim stvarima, sve po ; 200 komada.

"Za sve ove stvari faktura je bila u iznosu od 956.000 denara, ali neplaćena", rekao je ministar pravde Severne Makedonije.

Dodao je da je u tim ministarstvu zatekao "ozbiljno iscrpljene finansijske resurse".

"Zatekao sam nedostatak evidencije o prijemu i korišćenju mobilnih uređaja, laptopova i električnih skutera od strane provajdera, što ukazuje na personifikaciju mog prethodnika sa institucijom – Ministarstvom pravde. Nefunkcionalni vozni park. I mogu slobodno da kažem da je funkcionalnost samog Ministarstva devastirana", rekao je Filkov.

Kurir.rs/Beta/Preneo: D. P.