Predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen je danas u Skoplju potvrdila da Severna Makedonja da bi nastavila pretpristupne pregovore, treba da ispuni preuzetu obavezu - izmeni Ustav.

"Mi imamo jasan cilj, a to je da se otvri klaster 'Fundamentalne vrednosti' što je moguće pre. Skoro smo tamo, treba da prođu ustavne promene o kojima se vaša država saglasila da će ih napraviti. Nadam se da se zajednički dijalogom sve političke snage u zemlju udružiti i da će preuzeti potrebne odlične korake za napedak. Uverena sam, kao i vi, da možemo da prevaziđemo prepreke koje još postoje", rekla je Fon der Lajen.

Severna Makedonija je u julu 2022. formalno počela "prvu fazu" pregovora sa Evropskom unijom, ali da bi prešla u "drugu fazu" i počela da otvara poglavlja mora da u Ustav upiše Bugare kao nacionalnu manjinu što je stranka Mickoskog VMRO DPMNE od tada dosledno blokirala.

Ursula Fon Der Lajen Makedonija
Beta 

Fon fer Lajen je rekla da će Evropska komisija pomoći da se na svakom delu puta sprovede obaveza koju je Severna Makedonija preuzela kao suverena zemlja.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Hristijalnom Mickoskim rekla da su prethodno "imali stvarno dobar sastanak i razmenu mišljenja" i poručila mu da je "dobro je da se čuje da ste toliko posvećeno vašem pristupnom putu ka EU".

"Dragi Hristijane budite sigurni da će proširenje ostati vrhunski proritet Evropske komisije u narednih pet godina. Sada imamo sve potrebne alatke, sve potrebne istrumente da to omogućimo", rekla je Fon der Lajen.

Mickoski izjavio je da njegova vlada ostaje stabillan, siugiran i posvećen partner EU, ali da očekuje da očekuje da zajedno nađu način kako da Severna Makedonija produži evropski integrativni put.

102 Beta .jpg
Beta 

"Istovremeno uvažavajući legitimne stavove naših građana da se u budućnosti nećemo suočavati sa zahtevima koji su u dubokoj suprotnosti sa idejama i vrednostima na kojima počiva sama EU", rekao je Mickoski.

Premiijer Severne Makedonije je istakao da njegova zemlja ostaje čvrsto posvećeni putu ka članstvu u EU.

"Naša vizija je jasna: Želimo da budemo deo evropske porodice deleći iste vrednosti demokratije, vladavine prava i poštovanje ljudskih prava. Svesni smo da je pre nama stoje značajni izazovi. Reforme koje sprovdimo u oblasti pravosuđa, borbe protov korupcije, ekonomskom razvoju i jačanju institucija su ključni za nađu budućnost", rekao je Mickoski.

Predsednica Evropske komisije je u Skoplju u okviru četvorodnevne turneje Zapadnom Balkanom koju je juče počela u Tirani.

Posle sastanka sa Mickoskim Ursula fon der Lajen će se, prema najavi, sastati i s predsednicom Severne Makedonije Gordanom Sljanovskom Davkovom.

Kurir.rs/Beta/Preneo: D. P.