NAJAVA STVARANJA ALBANSKE AKADEMIJE NAUKA I UMETNOSTI "DRMA" MAKEDONSKU VLADU? "Stranke se ponašaju kao tri vlade u jednoj"

Shutterstock

Teme zapošljavanja po nacionalnom ključu, i najava stvaranja Albanske akademije nauka i umetnosti u Severnoj Makedoniji, koja je ovog vikenda rasplamsala partijske strasti, pokazala je prve nesuglasice među partnerima u vladi, prenosi RSE.

Tridesetšest dana nakon zvaničnog stvaranja nove makedonske vladajuće koalicije, pojavile su se prve javne nesuglasice između partnera VMRO-DPMNE, ZNAM i VLEN.

Iako tvrde da nemaju nesuglasica, lider ZNAM Maksim Dimitrievski upozorio da će ovih dana izaći sa stavom o odnosima u vladi.

Youtube/Телма ТВ 
foto: Youtube/Телма ТВ

Politički analitičari očekuju da će takva neusklađenost vladinih partnera postati normalna pojava.

Nova računica takozvanog balansera – prema kojoj se pravedna zastupljenost u institucijama računa na osnovu procenta rezidentnog stanovništva u državi sa popisa iz 2021. godine, a ne, kao do sada, prema procentu etničke pripadnosti u ukupnom registrovanog stanovništva – onemogućili su da 115 institucija dobije „zeleno svetlo“ za zapošljavanje u državnoj upravi.

Ovo je bio prvi problem između koalicionih partnera, ZNAM Maksima Dimitrievskog i albanske koalicije VLEN.

Drugi slučaj je bila najava podrške VLEN-a inicijativi četiri opštine za osnivanje Albanske akademije nauka i umetnosti, čemu su se usprotivili koalicioni partneri VMRO-DPMNE i ZNAM, kao i članovi Akademije nauka i umetnosti.

Prema oceni VMRO-DPMNE i VLEN-a, njihova javna prepiska o ove dve teme ne predstavlja problem u funkcionisanju koalicije, dok je za političke analitičare to jasan pokazatelj unutrašnjih nesporazuma koji mogu prerasti u ozbiljniji problem.

Vladajuća koalicija "Vaša Makedonija", koju predvodi VMRO-DPMNE, kaže da su odnosi koalicije stabilni. Hristijan Mickoski je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da njegova stranka ima principijelnu saradnju sa koalicionim partnerima.

Printscreen/Youtube 
foto: Printscreen/Youtube

On deli isti stav o odnosima VLEN-a i ZNAM-a, koji su u nekoliko slučajeva u poslednjih mesec dana izašli sa različitim stavovima po nekim pitanjima.

Mickoski kaže da vladini partneri ne moraju da se slažu oko svega, ali je ključno da se dogovore oko većine stvari.

„Kada ste u porodici kod kuće, ne ide uvek dobro sa članovima porodice, u određenim trenucima ćete naići na nesporazume, ali u dijalogu, prijateljskom demokratskom okruženju morate da ih prevaziđete. Do sada u ovih pet nedelja ovako funkcionišemo kao koalicija“, rekao je Mickoski.

Sa sličnim stavom u mišljenju je izašao i lider jedne od partija u koaliciji VLEN Izet Mejhiti, koji je uverio mišljenje da u poslednje tri decenije nije bilo stabilnije koalicije od ove.

„Mislim da je ovo najstabilnija koalicija u istoriji Severne Makedonije. Ima 78 poslanika, sa tendencijom da premaši 80 poslanika. Naravno, mi smo različite stranke, različitih mišljenja. Pozivam da se o njima raspravlja i rešava u okviru vlade, a ne izjavama za medije“, ocenio je Mejhiti.

Međutim, iz Pokreta ZNAM kažu da za sada neće javno komentarisati odnose svojih partnera na vlasti, VMRO-DPMNE i VLEN.

Lider Pokreta Maksim Dimitrievski kratko je za Radio Slobodna Evropa rekao da će uskoro održati konferenciju za novinare na kojoj će odgovarati na pitanja o odnosima u koaliciji.

Niko od vladinih partnera do sada nije javno odstupio od stavova o dve teme o kojima su se suprotstavljali.

Nijedna od dve stranke iz makedonskog bloka, VMRO-DPMNE i ZNAM, ne odbijaju da promene procenat zaposlenosti prema nacionalnom ključu, poznatom kao balans.

Čak ni VLEN ne odustaje od ideje o stvaranju nove Akademije nauka Albanije. Danas su razmenili oštre poruke, ali su Mickoski i Mejhiti upozorili da se problemi reše na sednici vlade.

Međutim, tu ideju je nastavio da pojašnjava koalicioni partner u vladi, ministar zdravlja Arben Taravari.

„Nemamo nesuglasica, to je naše programsko opredeljenje još od kampanje pred predsedničke i parlamentarne izbore. Uvek mislim da su ideje o nauci i umetnosti dobre i lepe. Za sada smo krenuli kao inicijativa četiri opštine, nadam se da ćemo u budućnosti naći rešenje koje bi bilo prihvatljivo za sve nas koji živimo u Republici Makedoniji“, rekao je Taravari.

Međutim, ova ideja koju je iznela koalicija VLEN, u okviru svog predizbornog programa, ne nalazi se u vladinom programu objavljenom posle izbora.

Predstavnici i lideri partija koje čine koaliciju „VLEN” ovog vikenda imali su sastanak sa „Udruženjem Albanske akademije nauka i umetnosti” u Tetovu iz kojeg su najavili da će ovo udruženje finansirati opštine, kao i upozorenje na aktivnosti u cilju osnivanja Akademije kao javne ustanove.

Stranke se ponašaju "kao tri vlade u jednoj"

Politički analitičar Dželjalj Neziri smatra da je reč o nedoslednosti vladinih partnera u pogledu osnovnih principa rada Vlade.

„Imamo kontinuiranu borbu na liniji VLEN i ZNAM, gde se uočava neka vrsta opozicionog pristupa ZNAM VLEN-u, a sa druge strane, uočava se tendencija VMRO-DMMNE da zaseni VLEN i predstavi ga kao junior partner u vladi. Takođe, Vlada od početka nije uspostavila osnovne principe, ne radi kao tim i kao takva mislim da će takvi problemi ostati u funkcionisanju Vlade“, kaže Neziri.

On dodaje da jednostrano odlučivanje pojedinih ministara pokazuje da se unutar koalicije vodi nekakva bitka, a ista bitka se uočava i u koaliciji VLEN koju čine četiri stranke.

Najveći problem vidim u tome što ova vlada funkcioniše kao tri odvojene vlade unutar koalicije. ZNAM ima dva ministra koji javno nastupaju kao posebna vlada, da ne kažem kao opozicija sa kritikom VLEN-a. Te kritike se obično dešavaju na sastancima vlade, ali ne i van njih. Isto kao i VLEN sa Akademijom, zašto je trebalo da promovišu i izazivaju tako burne reakcije“, objašnjava Neziri.

Proteklog vikenda bilo je i reakcija makedonskih intelektualaca protiv ideje Akademije nauka i umetnosti Albanije.

Akademici Taki Fiti i Vlado Kambovski rekli su da nema smisla imati dve nacionalne akademije nauka i umetnosti u jednoj zemlji.

Prema njihovim rečima, naučne i umetničke institucije treba da budu zasnovane na zajedničkim naučnim i kulturnim vrednostima, a ne na etničkoj ili političkoj pripadnosti, što može doneti podele i sukobe u naučnoj zajednici.

Ranije je bilo i nesuglasica oko upotrebe albanske zastave u vladinim kancelarijama ministara koalicije VLEN.

Lider ZNAM Dimitrievski je tada zapretio da će napustiti vladu ukoliko se ne poštuje zakon o upotrebi zastava.

Vlada koju predvodi Hristijan Mickoski formirana je 23. juna sa 77 poslaničkih glasova.

Kurir.rs/Kosovo onlajn/Radio Slobodna Evropa/Preneo: D. P.