Sperma se neposredno pre ejakulacije izbacuje iz semevoda, a naučnici iz Australije su stvorili genetski modifikovanog miša kome je bila prekinuta proizvodnja proteina zaduženih za izbacivanje sperme iz semevoda

Australijski naučnici su na životinjama počeli da testiraju zanimljivu teoriju da sperma može da se "skladišti" tokom seksualnog odnosa pa ne mora da dođe do ejakulacije. Za razliku od dosadašnjih nastojanja da se proizvede kontraceptivna pilula za muškarce, ovo istraživanje pokušava da reši problem iz potpuno novog ugla.

Kontraceptivne pilule za muškarce koje su do sada isprobavane bile su fokusirane na proizvođenje nefunkcionalne sprme, međutim, neki lekovi su imali drastične nuspojave poput neplodnosti ili poremećaje proizvodnje sperme. Zato su naučnici sa Monash fakulteta odabrali drugačiji pristup.

Inače se sperma neposredno pre ejakulacije izbacuje iz semevoda, a naučnici iz Australije su stvorili genetski modifikovanog miša kome je bila prekinuta proizvodnja proteina zaduženih za izbacivanje sperme iz semevoda.

Sperma na ovaj način nakon ejakulacije ostaje na mestu gde je i bila, a njen kvalitet je nenarušen, a naučnici kažu da je sada samo preostalo da ovaj zahvat pokušaju da izvedu farmakološkim putem, odnosno uz pomoć dva leka.

Naravno, ovaj projekat je i dalje u početnoj fazi pa je potrebno još mnogo istraživanja kako bi se došlo do uspešne antibebi pilule za muškarce.