Promene u telu koje izaziva zaljubljenost su neverovatne - parovi se teže koncentrišu, menjaju način hodanja, pogled na svet...

Ljubi, ljubi, al‘ glavu ne gubi.

Jak osećaj zaljubljenosti je neverovatan jer može da utiče i na um i na telo. Zbog ljubavi ćete se teže koncentrisati, drugačije hodati i pričati, biti spremniji da rizikujete...

Čini nas glupljim

Ovo možda i ne iznenađuje previše, jer ne govorimo slučajno zaboravnim ljudima da su se zaljubili. Ipak, vezu između zaljubljenosti i gluposti prvi put su eksperimentalno dokazali i naučnici.

- Kad se upustite u romantičnu vezu, sigurno vam postaje teško da se koncentrišete na druge stvari i izvodite zadatke koji zahtevaju više pažnje. Razlog tome je to što previše delova mozga koristite razmišljajući o dragom ili dragoj - kaže dr Henk van Stinbergen, profesor sa Univerziteta Lejden u Holandiji.

Ublažava bol

- Zbog zaljubljenosti manje osećamo bol. Neka područja u mozgu koje aktivira ljubav su ista ona područja koje koriste lekovi kako bi smanjili bol - tvrdi dr Artur Aron, profesor psihologije na Univerzitetu Stori Bruk u Njujorku.

Sporije hodamo

Ovo pravilo važi samo za muškarce. Jedno istraživanje pokazalo je da zaljubljeni muškarci prilagođavaju svoj hod partnerkama, dok to isto ne rade ako neku devojku smatraju samo prijateljicom.

Veće zenice

Čini se kako oči doista jesu ogledalo duše. Zbog hemijskih promena u telu tokom zaljubljenosti se povećavaju i zenice, pokazalo je jedno istraživanje američkih naučnika.

Zaslepljenost

Koliko puta smo mogli da čujemo da nas ljubav čini slepim. Naučnici tvrde da je to tačno. Nekoliko istraživanja pokazalo je da, kad smo zaljubljeni, ne primećujemo ostale pripadnike suprotnog pola, ma koliko god bili privlačni.

Promena glasa

Zbog ljubavi žene menjaju i glas. One govore višim tonom pored muškaraca koji im se dopadaju i koje smatraju privlačnim.

Otkucaji srca

Neverovatna stvar kod zaljubljenosti je to što menja telo na mnogo načina. Jedna od najneobičnijih promena jeste promena u otkucajima srca. Što više vremena provodite s partnerom, to će se više usklađivati otkucaji srca te dve osobe.