Seks ima mnoge pozitivne efekte na zdravlje, svakako i na raspoloženje, a nova studija sugeriše na to da vas seks čini i pametnijima

Seks ima mnoge pozitivne efekte na zdravlje, svakako i na raspoloženje, a nova studija sugeriše na to da vas seks čini i pametnijima.

Studija sprovedena na pacovima pokazala je da nakon seksualne aktivnosti, organizam proizvodi više neurona u mozgu. Naučnici smatraju da seks iste efekte ima i na moždane aktivnosti kod ljudi.

Istraživači sa Univerziteta u Merilendu otkrili su da seksualna aktivnost pospešuje rad mozga, tako što proizvodi nove neurone u hipokampusu, delu mozga koji je zadužen za dugoročnu memoriju. Zato, uradite "nešto" da bi vam mozak bolje radio!

Nažalost, nakon prestanka seksualne aktivnosti, novostvoreni neuroni se brzo "gube".

"Nove moždane ćelije možete stvoriti fizičkom ili seksualnom aktivnošću, ali ako hoćete da one prežive u mozgu, moraćete da radite i mentalne vežbe", objašnjava psiholog Trejsi Šors.

Dok vas seks čini pametnijima, to sa druge strane ne mora obavezno da znači i da ćete imati više seksa ako ste pametniji.

Ranija studija pokazala je i da seks umanjuje posledice koje svakodnevna izloženost stresu ostavlja na mozak.

Dakle, uživajte u seksu – bićete pametniji i osećaćete se mnogo bolje.