Samo trećina bračnih parova uspeva da bude intimna jednom nedeljno, dok ostali imaju seks jednom mesečno ili još ređe

Ne može se sa preciznošću reći šta je “prava mera” za seks i koliko puta dnevno, nedeljno ili mesečno treba da ga imate, ali seksolozi tvrde da ipak postoje određeni standardi.

Samo trećina bračnih parova uspeva da bude intimna jednom nedeljno, dok ostali imaju seks jednom mesečno ili još ređe

APETIT - "Sve je individualno i zavisi od vas i vašeg partnera. Najgore je kada se vaši seksualni apetiti ne poklapaju i tu, pre ili kasnije, nastaje problem. Ipak, postoje standardi koji su opšte prihvaćeni, pa čak i preporučeni", kaže seksolog Savo Bojović.

Broj zavisi od libida
PROSEK - Normalno je, možda čak i poželjno, da imate seks od dva do pet puta nedeljno. Na početku veze se dešava da partneri imaju seksualne odnose više puta u toku jednog dana, dok ima ljudi koju su indiferentni prema seksu od prvog dana. Ima i onih koji do duboke starosti zadrže jak libido. ”U moju ordinaciju je ušetao gospodin od 91 godinu i na sav glas kukao kako odskoro više ne može da ima seks. Ordinacija je bila puna žena, i više njih mi je posle zatražilo njegov kontakt”, priseća se Savo Bojović anegdota iz ordinacije.

Muške lovačke priče
ZABLUDE - Uvreženo je mišljenje da su muškarci ti koji uvek žele i misle na seks. Tradicija i atmosfera u društvu je takva da muškarac treba uvek da bude spreman i da može. Ako zagrebemo ispod lovačkih priča u kojima oni pričaju kako su “celu noć bez prestanka” i “njih tri odjednom”, shvatićemo da realnost nije baš takva. I muškarci mogu biti umorni, imati loš dan ili jednostavno biti neraspoloženi.

Šta je previše?
NIMFOMANIJA - Pojačana želja za seksom kod muškaraca je u našem društvu poželjna, ali kada žena ima jak libido najčešće je okarakterisana kao nimfomanka. U psihologiji se taj pojam definiše kao poremećaj koji se manifestuje preaktivnim libidom i opsesivnom željom za seksom. Međutim, šta tačno predstavlja preterana želja za seksom? Kada žena prihvati da joj dani budu ispunjeni samo ukoliko je imala seks, čak i sa potpunim strancem. Kada za ispunjenje svojih nagona ne bira partnera.