Nekoliko polažaja su dobila epitet najpogodnijih za začeće

Istraživanja još nisu potkrepila teoriju da su neki položaji za začeće delotvorniji od drugih, ali nije naodmet da isprobate nekoliko položaja koji se često hvale kao najpogodniji.

Iako nema potrebe da posežete za starom knjigom Kama Sutra (osim ako ste raspoloženi za vruću gimnastiku), ne morate da se vraćate osnovama (kao što je misionarski položaj). Iz knjige 'Šta da očekujete pre trudnoće' autorki Hajdi Murkof i Šeron Mazel donosimo vam deo o seksualnim položajima koji se preporučuju za uspešno začeće:

Budući da je vaša vagina prirodno nagnuta prema leđima, ležanje na leđima (pri čemu je muškarac gore) i sa malim jastukom ispod kukova, ako želite može da omogući nakupljanje spermatozoida na samom vratu materice.

Ali ako je jastuk prevelik, mogli biste da uputite spermatozoide iza vrata materice umesto tačno kroz njega, stoga tek blago podignite kukove kako biste pomogli gravitaciji (umesto da stvorite strmu padinu).

Ako je vaša materica nagnuta (prema napred; možete da pitate lekara ako ne znate), tzv. pseći položaj (na kolenima, s penetracijom odpozadi) može spermatozoidima da omogući lak pristup vratu vaše maternice.