Zbog brojnih saveta koji se nude o pronalasku G-tačke i stimulacije G-tačke, zbog opsednutosti G-tačkom, zapostavlja se klitoris i možda je to jedan od razloga zašto mnoge žene ne postižu orgazam

Mnogi su se stručnjaci do sada bavili G-tačkom i vaginalnim orgazmom. O tome su napisane knjige. Napravljena su brojna istraživanja. Seksualni terapeuti mnogo su puta delili savete o tome kako pronaći i stimulisati G-tačku...

Ali, ako je za verovati najnovijem kliničkom izveštaju – sve je to bilo uzalud i čini se da su vaginalni orgazam i G-tačka zablude.

Najnoviji klinički izveštaj objavljen u magazinu Clinical Anatomy sadrži zaključak da G-tačka i vaginalni orgazam ne postoje. Navedeno je i da mnoge žene posvećuju puno pažnje pronalasku G-tačke, zapostavljaju klitoris i zbog toga možda ne doživljavaju orgazme.

"Kad je seks u pitanju ljudi se zamaraju raznim stvarima, ali iz sopstvene kliničke prakse mogu reći da nisam uverena da G-tačka postoji"!, izjavila je Gail Salc, profesorka psihijatrije u bolnici Presbyterian u Njujorku i autorka knjige “The Ripple Effect: How Better Sex Can Lead to a Better Life”, koja je učestvovala u sastavljanju izveštaja.

"Mislim da su mnoge žene frustrirane zbog toga što pokušavaju da postignu nešto što se ne može postići", dodala je.

U članku koji je objavljen svoje su mišljenje dali i talijanski naučnici Vincenzo Pupo i Đulia Pupo. Između ostalog, naglasili su važnost korišćenja ispravne terminologije kad su u pitanju ženski polni organi i ženski orgazmi.

Navode da takozvana G-tačka, pojam koji se odnosi na određeno mesto unutar vagine, ne postoji. Objašnjavaju da svaka žena može postići orgazam stimulacijom klitorisa. Stoga je pojam 'vaginalni orgazam' netačan i trebalo bi umesto toga govoriti 'ženski orgazam'.

Zbog brojnih saveta koji se nude o pronalasku G-tačke i stimulacije G-tačke, zbog opsednutosti G-tačkom, zapostavlja se klitoris i možda je to jedan od razloga zašto mnoge žene ne postižu orgazam.

Poznato je da većina žena ne može da postigne orgazam tokom penetracije.
"Žene bi trebalo da imaju jasnu sliku o tome šta se događa 'tamo dole' kad je reč o seksualnom zadovoljstvu. Pogotovo ako je reč o tome da se javlja osećaj srama i da se osećaju slomljeno zbog nemogućnosti postizanja orgazma', ističe Gail Salc.

"Klitoris nije vidljiv i nema uputstva za upotrebu, a to znači da žena mora bolje da upozna i razume sebe. Jednom kad spozna zadovoljstvo, doživi ga i shvati, svoje iskustvo i znanje treba da prenese na partnera kako bi zajedno uživali. To nije uvek lako", dodala je.

Ženama bi prioritet trebalo da bude pronalaženje onoga što im odgovara i što funkcioniše. Budući da penis ne može stimulisati klitoris za vreme seksa, naučnici preporučuju masturbaciju. Klitoris ne treba zapostavljati. Kad je reč o ženskom uzbuđenju, naučnici ističu i da je mnogim ženama važno da se osećaju voljeno, atraktivno i sigurno.

Što se tiče onih žena koje tvrde da postižu orgazam stimulacijom G-tačke, Gail Salc kaže da je to plus za njih, ali dok mnogi nagađaju o G-tački, klitoris je tu gde je i ne treba ga ignorisati.

(Hot)