Čini se da su odgovor na ovo pitanje koje muči mnoge žene napokon pronašli francuski naučnici sa Instituta za nacionalno zdravlje i medicinska istraživanja

Kada muškarac zadrema ubrzo posle seksa nije reč o njegovoj bezosećajnosti, već o tome da su neki delovi njegovog mozga programirani da se "isključe" posle orgazma, tvrde francuski istraživači.

Toliko puta ste se osetili frustrirano zašto što vaš partner posle uzbudljivog seksa nije nimalo raspoložen za nežna šaputanja na jastuku, već se jednostano okrene na drugu stranu i ubrzo zaspi?

Čini se da su odgovor na ovo pitanje koje muči mnoge žene napokon pronašli francuski naučnici sa Instituta za nacionalno zdravlje i medicinska istraživanja. Oni tvrde da nije reč o bezosećajnosti muškog roda.

Naime, za ovakvo ponašanje muškaraca kriv je njihov mozak koji je tako programiran da se neki njegovi delovi posle seksa jednostavno "isključe".

Naime, neurolog Serž Stolei i njegove kolege analizirali su aktivnost muškog mozga za vreme i neposredno posle orgazma i ustanovili su da se cerebralni korteks i amigdala, ili delovi mozga zaduženi za razmišljanje, posle orgazma potpuno smiruju i ostatku mozga šalju signale da ugasi seksualnu želju.

Sledi pojačano lučenje oksitocina, serotonina i prolaktina, koji, između ostalog, imaju i jako uspavljujuće dejstvo, pa ne čudi što muškarci tada požele da utonu u dubok, okrepljujući san.

Foto Shutterstock

(Novosti.rs)