Slovenci u proseku utroše 114 minuta dnevno obavljajući kućne poslove, dok najmanje vremena za to utroše muškarci u Indiji, svega 19 minuta

Sudeći prema količini kućnih poslova koje obavljaju, muškarci u Sloveniji mogli bi biti najpoželjniji partneri za brak. Razlog - najspremniji su da se angažuju i da pomognu supruzi.

Studija svetske Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj pokazala je da Slovenci u proseku utroše 114 minuta dnevno obavljajući kućne poslove, dok najmanje vremena za to utroše muškarci u Indiji, svega 19 minuta.

Veruje se da veliki uticaj na količinu posla koju muškarci obavljaju u kući imaju kulturološke razlike, pa da je to razlog zbog kog najmanje posla obavljaju oni u manje razvijenim delovima sveta. Činjenica da muškarci u najmnogoljudnijoj zemlji sveta rangiraju tako nisko nije iznenađenje. Ta zemlja našla se na 114. mestu u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o rodnim razlikama za 2014. godinu. Međutim, ni Evropljani iz razvijenijih zemalja nisu mnogo vredniji. Tako, Italijani provedu nepun sat pomažući svojim suprugama, Mađari tek neki minut preko toga, dok Turci izdvoje svega 21 minut. Srbija se ne nalazi na ovoj listi.

peglanje-muskarac.jpg
Profimedija 

Uprkos načelnoj ravnopravnosti polova i jednakoj podeli poslova, brojne studije pokazuju kako žene generalno na sebe preuzimaju više kućnih poslova, više se angažuju oko dece, a to se odnosi i na slučajeve kada je muškarac nezaposlen. Stručnjaci tvrde da je podela poslova u kući usko povezana sa ekonomskom moći, odnosno razlikom u platama žena i muškaraca, pa tako u društvima gde je ona veća, slabije plaćeni ženski pol na sebe preuzima sve obaveze oko domaćinstva.

Prema izvještaju Svetskog ekonomskog foruma za ravnopravnost polova, najmanje razlike postoje u skandinavskim zemljama.

qz.com.jpg
Qz.com 
Foto qz.com, OECD

Žena