Kada ste u ozbiljnoj vezi, to znači da nisu bitne samo vaše potrebe, a šta to muškarce najviše izluđuje kod žena u zajedničkom životu?

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Cosmopolitan.rs

Niko nije savršen, a svaka veza zahteva dosta “truda” da bi bila uspešna. Dugogodišnji partneri često zaboravljaju da ne mogu međusobno da čitaju misli i želje partnera. Nedostatak iskrene i otvorene komunikacije, izaziva buru negodovanja i dovodi do problema koji se čini nerešivim.

“Prljavo” svađanje

Definicija srećnog para ne podrazumeva dve zaljubljene osobe koje se nikada ne svađaju, već one koje to čine – kvalitetno. Istraživanja pokazuju da žene obično potežu pitanje problema koji ih muče, a muškarci “beže” od razgovora na prvu naznaku negativnog konteksta.

Umesto rečenice: “Opet ćemo da zakasnimo zbog tebe”, recite “Kada idemo negde zajedno i kasnimo, ja se stvarno osećam veoma frustrirano... “ Nemojte prebacivati krivicu već podelite svoje stvarne emocije.

Pokroviteljski nastup

Veliki broj parova oseća da ih partner tretira kao dete, odnosno obraća im se “sa visina”. Pokroviteljski nastup poljuljaće samopouzdanje primatelja ovakvog tretmana i kreirati osećanje nelagode.

Niko ne želi da bude “kontrolisan” u vezi, pa svakako izbegavajte forsiranje i stvaranje pritiska drugoj strani. Takođe, suzdržite se od potrebe da promenite partnera – bez obzira da li je reč onoj površinskoj vizualnoj promeni poput oblačenja ili karakternim promenama.

Deljenje problema s prijateljima

Naizgled bezazleno prepričavanje problema najbližim prijateljima moglo bi da stvori veliki jaz u odnosima. Muškarci se osećaju posebno povređenima kada saznaju da za “prljav veš” znaju druge osobe.

“To izaziva osećaj sramote i ljutnje”, tvrdi američka terapeutkinja Noren Gonsievski iz Portland Relationship Centra u Oregonu. Imate li potrebu da se požalite nekome o specifičnim detaljima vašeg odnosa, radije odaberite profesionalca u vidu psihologa.

Nedostatak zahvalnosti i pohvale

Niko ne želi da bude u zajednici u kojoj nije cenjen. Žene će se češće žaliti partneru da ne primećuje stvari koje ona obavlja u kući, dok će muškarcima biti neprijatno da uopšte govore o svojim potrebama.

Ali, redovna zahvalnost za obavljanje sitnih stvari u kući, pohvala za dobro obavljen posao ili izražavanje osećaja ponosa za neki čin, je važan faktor kod oba pola. Obratite pažnju na svakodnevne sitnice i budite zahvalni partneru.

Isključivanje iz važnih odluka

Mnogobrojne studije pokazuju da je novac glavni razlog svađa među partnerima – čak i kod onih partnera koji raspolažu većim budžetima. Mnogi izjednačuju novac i moć, pa donošenje odluka o trošenju tog novca dovode do iznenađujućih problema.

Bez obzira da li kupujete novu veš mašinu ili planirate odmor, obe strane bi trebale da izrazite mišljenje i zajednički dođu do odluke.
zaljubljeni.jpg
Profimedia 


PREPORUČUJEMO JOŠ SA SAJTA COSMOPOLITAN.RS

Donji veš koji će mu zapaliti maštu na Dan zaljubljenih

Otkrivena tajna: Šta žene skrivaju od muškaraca čak 19 meseci veze?

Ovo je najveći muški kompleks (a ne tiče se veličine penisa)

19 znakova da ste u zdravoj i srećnoj vezi

Nauka o seksu: Zašto orgazmi postaju bolji s godinama?