Studija je pokazala da će današnja omladina u proseku imati oko osam partnera, dok će njihovi roditelji do kraja života imati između deset i 11 partnera

Današnja omladina nije preterano zainteresirana za igre u krevetu. Dok svi još pričaju o studiji koja je pokazala da će mladi između 18 i 30 godine imati manje seksualnih partnera od svojih roditelja, nova studija pokazuje da se čak polovina 20-godišnjaka nije imala seks u poslednji godinu dana.

Studija sprovedena na 33.000 ispitanika, objavljena u Arhivima seksualnog ponašanja, merila je ukupan broj seksualnih partnera čitave grupe, a potom je pomoću složenih statističkih analiza izračunavala broj seksualnih partnera koje će mladi imati pre nego što zađu u srednje godine.

"Ako mladi odluče da promene svoje ponašanje kako postaju stariji, na primer odluče da će imati više seksualnih partnera tokom 40-ih godina, onda će broj njihovih seksualnih partnera biti drugačiji od prognoziranog. Međutim, to bi bilo jako neobično", tvrdi autor studije Džen Veng.

Studija je pokazala da će današnja omladina u proseku imati oko osam partnera, dok će njihovi roditelji do kraja života imati između deset i 11 partnera. Čak i ako se kasnije odluče na više seksualne aktivnosti, mladi će imati previše posla, jer podaci sa jedne stranice za upoznavanje pokazuju da se danas manje od sedam odsto njih ima seks između dva i pet puta nedeljno, dok čak 49 odsto njih nije imalo seksualnog partnera poslednji godinu dana.

Kao da to nije dovoljno šokantno, studija pokazuje da čak jedan od troje 20-godišnjaka nikad nije imao polni odnos.
"Mislili biste da razmišljaju samo o seksu, ali oni su više fokusirani na poslovni uspeh. U svojim 20. oni naporno, a veze i posvećenost partneru shvataju veoma ozbiljno", tvrdi Helen Fišer, antropolog sa Univerziteta Rutgers.

Shutterstock

Ta ozbiljnost reflektira se i u njihovom shvatanu rizičnog ponašanja, što je vrlo važan deo seksualne aktivnosti.
"To je generacija koja je odrasla znajući za HIV i AIDS. Kad su njihovi roditelji bili u njihovim godinama, oni nisu postojali, a bezbrižna ljubav bila je dobra ideja", tvrdi profesor sa Univerziteta Klark Dženifer Arnet i dodaje da mladi koriste kondome u meri u kojoj njihovi roditelji nikad nisu.

Profesorka tvrdi da mlađe generacije priče o razuzdanom ponašanju svojih roditelja gledaju kao primer kako se ne ponašati.
"Ne samo da imaju manje seksualnih partnera nego njihovi roditelji, već i manje piju, manje puše, visina kriminala je upola manja nego pre 20 godina, a pao je i broj tinejdžerskih trudnoća. Sve je to deo trenda manje riskantnog ponašanja", tvrdi profesorka.

"Može biti da su deca videla posledice nepridržavanja pravila, poput visoke stope razvoda, ovisnosti o drogama, velikog broja tinejdžerskih trudnoća i tako dalje, pa su oni malo konzervativniji", ističe.
Moguće je i da je današnje poimanje seksa pre braka, koji više nije tabu, postiglo to da on više nije toliko zabavan. "Nekada je seks pre braka bio izazov", istakla je Arnet.

seks.jpg
Profimedia 

Index