Naučnici su otkrili da je ljubav u istom području mozga u kome se stvara i zavisnost od droge, a da je povezana sa delom u kome se započinje seksualna želja, mada se te oblasti kvalifikuju kao odvojene

Naučnici sa Univerziteta Konkordija iz Kanade, Sirakuza i Zapadna Virdžinija iz SAD i Univerzitetske bolnice u Ženevi otkrili su lokaciju u mozgu iz koje potiču osećanja kada je neko voli.

Oni su otkrili da je ljubav u istom području mozga u kome se stvara i zavisnost od droge, a da je povezana sa delom u kome se započinje seksualna želja, mada se te oblasti kvalifikuju kao odvojene.

Prethodne studije mozga su pokazale da ljudske emocije potiču iz tzv. limbičkog sistema, regiona koju kontroliše emocije, ponašanje, pažnju, raspoloženje, pamćenje, zadovoljstvo i zavisnost.

Do sada je, međutim, bilo veoma teško locirati tačno mesto ljubavi, jer je ona, kako kažu stručnjaci, za razliku od drugih emocija kao što su bes ili zadovoljstvo, mnogo složenija i apstraktnnija i izgleda da uključuje mnoge oblasti mozga.

Naučnici su otkrili da ljubav i seksualna želja aktiviraju različite delove mozga, koje mogu aktivirati i drugi izvori zadovoljstva, kao što je hrana. Međutim, za razliku od zadovoljstva ili seksualne želje, da bi se aktivirala ljubav mora da postojati nešto što ima "posebnu vrednost".

Autori studije su zaključili da, dok je zadovoljstvo preciznije, ljubav je više apstraktna i kompleksna i zato manje zavisi od fizičkog prisustva druge osobe.