Od 315 zdravih muškarca, koji zbog neobjašnjenog uzroka nisu mogli da proizvode spermu, četiri odsto je imalo mutaciju u NR5A1 genu

VAŠINGTON - Novo istraživanje pokazalo je da bi greška u genima mogla biti jedan od uzročnika muške neplodnosti.
Bez obzira na činjenicu da je muškarac u 40 do 50 odsto slučajeva odgovoran za neplodnost, lekari često ne mogu da otkriju uzrok tog problema.

Ali, s obzirom na to da je muška neplodnost češća u nekim porodicama, naučnici veruju da u podlozi problema stoje geni.

Zbog toga su britanski i francuski naučnici proučili NR5A1 gen, za koji se zna da je uključen u polni razvoj muškarca i žene.

Od 315 zdravih muškarca, koji zbog neobjašnjenog uzroka nisu mogli da proizvode spermu, četiri odsto je imalo mutaciju u NR5A1 genu.
Iako je to mali postotak, naučnici se nadaju da će njihovo istraživanje poslužiti kao temelj budućim sličnim istraživanjima.

Rezultate istraživanja, objavljene u stručnom časopisu "American Journal of Human Genetics", dr Anu Bašambu objašnjava da rezultati do kojih se došlo tokom istraživanja pokazuju da neki oblici muške neplodnosti mogu biti indikator abnormalnosti u razvoju testisa, zbog čega je veoma važno dobro pregledati muškarca koji se javlja lekaru zbog neplodnosti i abnormalnog nivoa polnih hormona.

Stručnjaci navode da oko 15 odsto parova ima problema prilikom začetka prvog deteta, za šta su u 25 odsto slučajeva kriva oba partnera.