Britansko-irski par je osuđen na tri meseca zatvora i deportaciju, a moraju da plate 817 dolara

DUBAI - Britansko-irski par koji je imao seks u taksiju u Dubaiju osuđen je danas na tri meseca zatvora i deportaciju, rekao je njihov advokat.

Sličaj je poslednji u nizu u kojem su se zapadnjaci oglušili o zakone Ujedinjenih Arapskih Emirata i, kako navodi Rojters, ukazuje na kulturne razlike u trenutku kada zemlja pokušava da nađe ravnotežu između muslimanskog identiteta i podržavanja žive turističke industrije.

Rebeka Blejk i Konor Mekredmond odbacili su optužbu "sporazumnog kršenja časti" i negirali da su počinili "nepristojni čin u taksiju". Par je priznao krivicu za optužnicu u vezi sa konzumiranjem alkohola u javnosti.

"Sud ih je osudio na tri meseca zatvora i deportaciju, kao i na novčanu kaznu od po 3.000 dirhama (817 dolara)", rekao je njihov advokat i dodao da će se par žaliti na presudu.

Poslednjih godina u Dubaiju je vođeno više slučajeva protiv zapadnjaka koji su optuženi da su prekršili zakone Dubaija, najkosmopolitskijeg od svih zemalja UAE.

Britanski par je 2008. proglašen krivim zbog pijane seksualne aktivnosti van braka na plaži u Dubaiju. Osuđeni su na tri meseca zatvora, ali je posle žalbe ta presuda preinačena.

Dve godine kasnije, drugi britanski par je osuđen na mesec dana zatvora zbog ljubljenja u restoranu u Dubaiju.
Britanska agencija navodi da je kulturni jaz između muslimanske populacije i došljaka vidljiv u svakodnevnom životu. Dok se žene iz Emirata od glave do pete pokrivaju, žene koje dolaze sa zapada često šetaju u kratkim suknjama, a javne plaže su pune turista u bikinijima.

seks-dubai-taksi.jpg
Rojters 

seks-dubai-taksi.jpg
Rojters