Ako nema seksa pet meseci, to može da znači da jednog od partnera muče neki problemi, ali ako seksa nema već tri godine, onda je situacija ozbiljnija

Kako pokazuju istraživanja poslednjih godina, sve je više brakova i dugih veza u kojima nema seksa. Iako se smatra da su žene te koje odbijaju seks, ipak se čini da je situacija zapravo suprotna. Naime, kad nema seksa u braku, "ne" najčešće dolazi upravo od muškaraca.

"Ostanak ili izlazak iz braka u kojem nema seksa zavisi i od drugih stvari u vezi, ali i o tome koliko je uopšte nekim ljudima seks važan. Treba dobro utvrditi razloge zbog kojih nema seksa, ali i vremensko razdoblje bez seksa. Na primer, ako nema seksa pet meseci, to može da znači da jednog od partnera muče neki problemi, ali ako seksa nema već tri godine, onda je situacija ozbiljnija", objašnjava psiholog Trejsi Koks.

Kako objašnjava, na početku veze žena ima želju za seksom jer se uverava da je taj muškarac jako dobar "materijal" za duge staze i da treba da ga prihvati i voli.

Međutim, vreme nosi svoje i žena se odjednom nađe u situaciji da joj partner više nije seksualno privlačan. "Ako nema seksualne privlačnosti, veza neće opstati. Važno je da se ljudi povežu, ali seksualna hemija jedna je od ključnih", ističe Trejsi i dodala da ne treba ulaziti u ozbiljne veze ako taj element nije jako izražen odmah na početku. Kasnije se definitivno neće razviti.

Ako mislite da se seksualna privlačnost s vremenom može da se probudi, dajte sve od sebe. Ako ne ide, onda nema smisla biti u odnosu u kojem postajete sve depresivniji.

"To je naučno dokazano. Ako nema seksa, partneri postaju s vremenom depresivni", upozorava Trejsi Koks.
Pre nego što uzmete kofere u ruke, proverite kakva vam je veza izvan spavaće sobe. "Seks se često koristi kao alat za rešavanje mnogih stvari. Žena ga odbija jer se ljuti na muškarca ili mu time želi nešto da dokaže. Muškarac odustaje od seksa jer ne može da podnese način na koji žena manipuliše seksom. Stvara se začarani krug iz kojega je onda teško izaći", navodi Koks.

Razgovarajte! Vreme je da sednete i jedno drugom sve kažete u lice, naravno, na ljudski način. Izvadite sve probleme i pokušajte da ih rešiti bez seksa. Kad se jednom suočite sa svim, postoji velika verovatnoća da će se svi aspekti vaše veze razrešiti.

Ovakve veze imaju najviše šanse za uspeh i ponovno buđenje seksualnih aktivnosti zato nemojte lako odustati i dajte sve od sebe. Ako baš ništa ne pomaže ili jedan od partnera nema zapravo ozbiljnu nameru da rešiti nakupljene probleme, onda je prekid, nažalost, jedino moguće rešenje.

Seks nije najvažnija stvar u braku, ali ako ga nema, onda postaje najveći problem. Nedostatak seksa u dugoj vezi ili braku donosi brojne psihološke probleme i narušava samopouzdanje i daju dve nesrećne osobe.

Trejsi Koks savetuje da se problemi prvo pokušaju rešoto. Razgovorom, pa čak i stručnom pomoći, ako su problemi psihološke naravi, ali i posetom lečniku ako je stvar fizičke prirode. Ako uočite da zaista ništa ne pomaže i da dugo stojite na istom mestu, napustite taj brak ili vezu, jer život je samo jedan i nemojte si dopustiti da ga živite nesretni", poručuje psihoterapeut.