Grad na Neretvi poneće titulu prvog bosansko-hercegovačkog grada u kojem će biti otvoren kafić za homoseksualce

MOSTAR - Mostar će uskoro dobiti prvi gej klub koji će biti otvoren u Splitskoj ulici. Tako će ovaj grad koji se u javnosti najčešće pominje po političkim previranjima, nesuglasicama i međunacionalnim tenzijama, poneti titulu prvog bosansko-hercegovačkog grada u kojem će biti otvoren klub, odnosno kafić za homoseksualce, ali se ne precizira ko stoji iza ove investicije.

Još pre nekoliko godina bilo je čak i govora o održavanju gej parade u gradu na Neretvi, ali ona ipak nikad nije održana budući da su se pojavile jako negativne reakcije na takvu mogućnost.

Grad Mostar i dalje će ostati u središtu pažnje kao jedini grad u BiH kojem nisu održani izbori, kao grad u kojem se Hrvati i Bošnjaci ne mogu dogovoriti ni oko čega i kao sredina u kojoj su vrlo često izražene nacionalne podele.

Nedavno je kriza eskalirala prilikom eksplozije u kojoj je raznesen spomenik pripadnicima Armije BiH ispred Gradske većnice, i još je na desetine slučajeva i primjera koji potvrđuju svojevrsne blokade i paralizu svakodnevnog života u Mostaru.

Otvaranje gej kluba će zasigurno izazvati nove reakcije u ovom ionako podeljenom i opterećenom gradu i biće zanimljivo sačekati kako će na sve to reagovati i građani Mostara.