Čak 48 odsto muškaraca pašće na ljubav na prvi pogled, dok će se to dogoditi samo kod 28 odsto žena

Premda će muškarci neretko zaboraviti rođendan svoje drage ili će u poslednjem trenutaku kupiti poklon za godišnjicu braka, ipak su romantičniji od žena, tvrdi studija rađena online na 10.000 ispitanika.

Čak 48 odsto muškaraca pašće na ljubav na prvi pogled, dok će se to dogoditi samo kod 28 odsto žena, tvrde američki ispitivači. Istina, muškarci su i neverniji pa njih 33 odsto priznaje seks izvan trenutne veze.

Istraživanjem objavljenom u knjizi “Normal Bar” ispitivao se stav muškaraca i žena prema ljubavi i vezama. Koautorka studije je Peper Švarc, sociolog na Univerzitetu u Vašingtonu, a ideja je došla od poduzetnice dr. Kristine Nortrap. U studiji su učestvovali i sociolozi sa Univerziteta Džordž Mason u Virginiji.

Seks bez emocija

Cilj je bio dobiti podatke o realnim odnosima muškaraca i žena u 21. veku i tako razbiti mitove. Istraživanje je sadržalo čak 1300 pitanja, među kojima i ona o seksu, najprivlačnijim fizičkim osobinama, kao i osobinama koja nas privlači potencijalnom partneru.

Od dobijenih podataka, među ostalima, zanimljiv je i onaj koji kaže da je samo 74 odsto osoba srećno u vezama, a 66 odsto veruje da je partner njihova srodna duša.

Iz odgovora takođe proizlazi da muškarci češće od žena greše u vezama. Zanimljivo je otkriće da seks bez emocija izvan veze većina ne smatra aferom. Iako je samo 15 odsto upitanih priznalo aferu, broj onih koji su “čopnuli sa strane” značajno se povećao kad je pitanje bilo formulisano kao “seks izvan trenutne veze ”. Trećina muškaraca i 19 odsto žena u tom je slučaju reklo da je “uživalo u vanbračnim odnosima”.

Važnost komunikacije

Istraživanje je pokazalo da je za mnoge uslov srećne veze u čestim dodirima, korištenju nadimaka od milja, držanju za ruke, ljubljenju, strastvenom zagrljaju i čestom ponavljanju čarobne rečenice - volim te! Ali, najvažnija za sve bila je komunikacija. U nesretnim vezama upravo je nedostatak komunikacije bio razlog za njihov raspad.