Slabije polovine sklonije su seksu i erotici od muškaraca, kako u delima tako u mislima, ali su muškarci i dalje dominantniji na rečima

Vekovima se tvrdilo da muškarci misle o seksu, govore o seksu i praktikuju seks mnogo više od žena. Skoro je poslovično postala tvrdnja da muškarci na seks pomisle svakih sedam sekundi. Jedna naučna studija, nedavno sprovedena u Sedinjenim Američkim Državama na 202 ispitanika - pola žena, pola muškaraca - koji su mesec dana bili pod nadzorom, dala je iznenađujuće rezultate od kojih je najšokantniji onaj da su žene sklonije seksu i erotici od muškaraca, kako u delima tako u mislima. Istina, muškarci su dominantniji na rečima.

Istraživanje Univerziteta Duke pokazalo je da ispitanici - oba pola podjednako - preteruju kada je reč o tome koliko vremena provode razmišljajući o seksu, kao i koliko često da ga imaju.

I ne samo to, stavovi vezani za seks dosta su u uskoj vezi sa opšim raspoloženjem. Odnosno, raspoloženje utiče i na percepciju seksa. Dobro raspoloženi ljudi preteruju u proceni koliko često razmišljaju o seksu, kao i u tome koliko često zaista vode ljubav. Loše raspoloženi, pak, imaju tendenciju da smanjuju procene svojih seksualnih aktivnosti.

Zatim, ljudi, u procenama zadovoljavaju rodne stereotipe - od muškaraca se očekuje da stalno razmišljaju o seksu, pa oni svoje tvrdnje o tome prilagođavaju očekivanju, a od žena se očekuje da razmišljaju manje.

Istraživanje je, dakle, otkrilo da su žene zainteresiranije za seks od muškaraca, što se vidi i po nekim fenomenima pop kulture. U krajnjoj liniji, neočekivano veliki uspeh knjiga poput Pedeset nijansni sive pokazuju da je ženska seksualnost veliki, neistraženi bazen.

Kako je pokazalo nedavno istraživanje u Velikoj Britaniji, knjiga Pedeset nijansi sive dovela je do prave eksplozije potisnute seksualnosti, pa su došli do podatka da je čitanje knjige navelo čak 64 odsto žena da požele više seksa dok su čitale knjigu, a 54 odsto je reklo je da su im se, osim seksa, poboljšali i odnosi u vezi.