Klitoris može da bude dug i do devet centimetara i biti duži od penisa koji nije u erekciji

Umetnica iz Njujorka Sofija Volis odlučila je da širi istinu o klitorisu, a u tome joj pomaže i njena instalacija Klit rodeo. Svojim radom podsetila je sve na rad australijske urologinje koja je otkrila da klitoris može biti i duži od penisa koji nije u erekciji.

"Šokantno je da je klitoris do kraja naučno otkriven tek 1998. godine. A mogao je ostati i neotkriven s obzirom na takvo neznanje o ženskom telu", počinje svoju priču Sofija Volis, koja dodaje da je klitoris jedini deo tela koji postoji samo zbog uživanja i da je unutrašnji organ za koji većina i ne zna.

Australijska urologinja Helen O'Konel je 1998. objavila rad u naučnom časopisu Journal of Urology, u kojem opisuje opseg i veličinu klitorisa. U njemu piše da klitoris može da bude dug i do devet centimetara i biti duži od penisa koji nije u erekciji.

Ipak, Robert King, profesor na Ireland's University College Corku, objašnjava da anatomija klitorisa u naučnoj literaturi postoji od sredine 19. veka, ali da je rad Helen O'Konel bacio novo svetlo na klitoris.

"Paradoksalno je da je žensko telo s jedne strane metafora za seksualnost i dominira u reklamama i umetnosti, dok je klitoris, pravi ženski seksualni organ, virtualno nevidljiv", rekla je Volis za magazin Creem.

Ova umetnica je odlučila da to promeni i prošle godine je počela da radi na multimedijskom projektu koji je nazvala Cliteracy.

Tim povodom je napravila i Klit rodeo, instalaciju sa zlatnim klitorisom, a kako to funkcioniše, možete da pogledate i u priloženom videu.

http://www.youtube.com/watch?v=u54YSnkog5U