PREDSEDNIK FRANCUSKE: To je luda ideja, ali odgovorićemo izazovima! Stručnaci u "Usijanju" analiziraju koji su RIZICI na OI
Foto: IAN LANGSDON / AFP / Profimedia

kurir televizija

PREDSEDNIK FRANCUSKE: To je luda ideja, ali odgovorićemo izazovima! Stručnaci u "Usijanju" analiziraju koji su RIZICI na OI

Sport -

Pariz je ovih dana centar sveta. U gradu svetlosti se održavaju 33. letnje Olimpijske igre. Najbolje će brojke opisati šta se sve dešava u glavnom gradu Francuske: više od 10.500 takmičara učestvuje u 32 sporta i oni će na svečanom otvaranju prodefilovati 5 kilometara niz reku Senu u 95 čamaca.

Spektakularni program otvaranja trajaće 4 sata. Na Olimpijadi učestvuje 206 država. Organizacija je koštala 9 milijardi evra i na otvaranju će biti 300.000 gledalaca. Sve ovo ukazuje na ogromne bezbednosne izazove, naročito plovidba na otvorenom. I sam predsednik Emanuel Makron je izgovorio:"Luda je ideja defile na Seni, ali je Francuska spremna da obezbedi sigurnost". Ceo događaj čuva 45.000 policajaca, 10.000 vojnika i 2.000 privatnih agenata.

Pariz, OI Pariz 2024, Olimpijske igre
foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

A više o rizicima, ali i samoj organizaciji bezbednosti glavnog grada Francuske, diskutovali su gosti "Usijanja" prof. Mina Zirojević, Institut za uporedno pravo, Branko Nadoveza, redovni profesor Fakulteta za diplomaiju i bezbednosti i Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost.

Zirojević je komentarisala rizike toga što se prvi put u istoriji OI početni defile ne obeležava na stadionu, već na reci.

- Ne znam zašto bi bilo opasnije na reci, nego na drugim mestima. Svakako, što se tiče pojedinih tipova rizika, bilo bi čak i lakše da se uđe na stadion, nego na samu reku. Međutim, ako se setimo u Sočiju, tada je bilo zaustavljeno 23 terorističkih akcija, a Francuska u zadnjih devet godina ima preko 40 uspešno izvršenih terorističkih akcija - započela je Zirojević.

Potom je svoj komentar za otvaranje na reci dao Nadoveza:

- To je teško utvrditi, opasnost uvek vreba. Sećam se, kako je jedan inspektor govorio kako su lopovi uvek korak ispred, tako da, ako teroristi imaju neku nameru, svoj put mogu da nađu i u užem i u širem prostoru. Videćemo i tog 12. avgusta, da se neće ništa dogoditi. Fracuska ima izuzetno dobru i talentovanu policiju, jer je ta država druge polovine veka, pa do danas, stečište raznih migracija i kriminala čitavog sveta. Manje-više, sve migracije su odlazile na taj prostor, a na kraju krajeva, i naš kralj je stradao 1934. godine u Francuskoj. Mislim da su potencijalne grupe ugrozitelja pod kontrolom, a da je teško predvideti individualne akcije.

04:22

PREDSEDNIK FRANUCKSE: To je luda ideja, ali odgovorićemo izazovima! Stručnaci u Usijanju analiziraju koji su RIZICI na OI

Miletić je diskutovao o rečima Makrona, da je ova ideja luda:

- Očito je to bila kreacija, bez analize rizika, hteli su da obeleže, trebalo bi imati na umu da je Francuz jedan od osnivača novih OI, pa su hteli da daju određeni doprinos, tako što će uraditi nešto spektakularnije. Svakako se slažem da Fracunska policija ima isksutvo, ta država je jedina zemlja koja ima globalni pristup. Naše specijalne jedinice, uče od francuskih specijalnih jedinica, kontraterorizam, to treba isto imati na umu, tako da ne očekujem da će se nešto spektakularno desiti.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

05:17

NOLE MORA DA PROMENI JEDNU STVAR PRED OLIMPIJSKE IGRE Teniski analitičar: Protiv onakvog Alkaraza NIJE IMAO NIKAKVE ŠANSE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track