Olimpijske igre donose mnogo uzbuđenja, ali i stresa kako za sportiste, tako i za navijače. Tokom poslednjih nekoliko nedelja, svedoci smo bili ne samo oscilacija u emocijama, već i izuzetnih uspeha naših sportista, koji su uprkos izazovima pokazali izuzetnu mentalnu snagu.

Ana Privrat, sportski psiholog, gostovala je u emisiji "Puls Srbije", gde je govorila o tome kako se sportisti nose sa pritiskom, razočaranjima i velikim očekivanjima, ali i o tome kako ih te iste emocije motivišu da dostignu vrhunske rezultate.

Privrat je istakla koliko je važno da sportisti budu psihološki stabilni u ključnim trenucima. Kroz primere Novaka Đokovića, naših vaterpolista i košarkaša, objasnila je kako mentalna snaga igra presudnu ulogu u postizanju vrhunskih rezultata:

- Ovo je jedna odlična mentalna snaga, ne samo Novaka Đokovića, ne samo vaterpolista, već cele Srbije. Medalje koje su osvojene pokazuju pobedu cele nacije, a to je timski rad koji uključuje sve sportiste, timove i celu Srbiju koja je bila tu kao podrška.

sequence-02.01-40-22-21.still007.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Privrat je posebno istakla značaj srpskog inata, koji je kod naših sportista često motivator u trenucima kada se suočavaju sa izazovima:

- Kod njih je proradio čuveni srpski inat, koji je u stvari prkos i održavanje svog dostojanstva. Kada neko pokuša da ospori činjenicu da je naša reprezentacija jedan od favorita, u njima se rađa taj inat koji kaže: 'Sada ću da pokažem.'

Šta je to srpski inat?

U velikom intervjuu za "Tennis Channel" Novak Đoković je upitan šta je to srpski inat.

- Do ovog vremena ne mogu da vam kažem kakav je tačan prevod te reči, ali to je nešto šo može da se opiše kao osećaj da želiš da dokažeš da nešto možeš da uradiš, kada kažu da ne možeš, istorijski tu reč često koriste kroz sport. Kada ste potcenjeni, vi uradite to zbog inata, da pokažete za šta ste sve spremni - rekao je Novak Đoković tokom gostovanja u jednoj emisiji.

foto: Dado Đilas

Međutim, podsetimo i na čuvenu izjavu našeg legendarnog glumca Dragana Gagija Jovanovića: - Inat je nešto što je nama najveća mana i najveća odlika. U isto vreme. Taj inat ako se okrene na pozitivno, mi smo u stanju čuda da napravimo na bilo kom polju. Ako to oseti naš čovek, tu nepravdu neku, pa ti si ga nadrljao, bajo. To je najlepše i to volim strašno kod našeg naroda. Taj inat - rekao je naš proslavljeni glumac.

foto: Marina Lopičić

Tokom emisije, Ana Privrat se osvrnula i na važnost podrške koju sportisti dobijaju od publike i kolega. Navela je primer Novaka Đokovića, koji je posetio vaterpoliste nakon poraza od Australije kako bi im pružio podršku:

- Novak Đoković je kralj prisutnosti u sadašnjem trenutku. On igra poen za poen i u tom trenutku daje svoj maksimum. Njegova ljubav prema tenisu, timu i zemlji je ogromna, i to je nešto što ga vodi ka uspehu. Kada je došao da podrži vaterpoliste, pokazao je koliko je ta podrška važna, ne samo fizički, već i psihološki.

Privrat je dodala da Srbija kao nacija ima izuzetan duh zajedništva, koji je često ključan za postizanje velikih uspeha:

- Mi imamo duh zajedništva, i to je odlika našeg naroda. Ne postoje sve zemlje koje imaju ono što mi imamo. Verujem da nijedna zemlja nije imala ovakav doček svojih olimpijaca kao Srbija.

sequence-02.01-44-16-18.still008.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Razgovarajući o emocijama koje prate sportiste, Privrat se osvrnula i na perfekcionizam, koji je čest među vrhunskim sportistima. Kao primer navela je Aleksandru Perišić, koja je uprkos osvajanju srebrne medalje bila razočarana što nije stigla do zlata:

- Perfekcionizam je mač sa dve oštrice. To je ono što ih pokreće, ali ih istovremeno čini veoma osetljivim na greške i neuspehe. Verujem da će Aleksandra, nakon što prođe vreme, shvatiti da je to veliki uspeh i da će joj to biti motivacija za sledeće Olimpijske igre.

Povrede su sastavni deo sporta, a Privrat je govorila o tome kako se sportisti nose sa njima na psihološkom nivou. Istakla je primer Novaka Đokovića, koji se uspešno oporavio od povrede i nastavio da osvaja medalje:

- Povreda je način da sportista pronađe nešto što treba da promeni. Tu ima veliki prostor za razmišljanje, jer sportista je odvojen od terena. Mentalnom snagom se izlazi iz povrede, a to je ono što Novak Đoković pokazuje. Važno je pronaći nešto dobro u negativnim stvarima i iz toga izvući snagu.

Kurir televizija ŠTA JE ČUVENI "SRPSKI INAT" KOJI JE PROSLAVIO NAŠ NAROD? Ana Privrat otkriva kakve emocije budi u nama nepravda i izazovi

Privrat je zaključila da je najvažnije da se sportisti fokusiraju na ono na šta mogu da utiču, dok iz izazova koji su van njihove kontrole treba da izvuku pouke i postanu jači.

Na kraju, govorila je o tome kako se granice u sportu pomeraju kada je reč o godinama sportista. Navela je primere Novaka Đokovića, Lebrona Džejmsa i Maje Ognjenović, koji su i dalje u vrhunskoj formi uprkos godinama:

- Definitivno se granice pomeraju. Ranije su sportisti sa 30 godina završavali karijere, ali danas vidimo da mogu da igraju duže. To je jedan pozitivan pomak, jer pokazuje da sportisti mogu da ostanu u vrhunskom sportu i u zrelim godinama.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir Aleksa i Nole u transu uz Milicine hitove