DRAGAN MLADENOVIĆ OBEĆAVA: Zvezda će živeti od mojih igrača
Foto: N

Direktor Omladinske škole Crvene zvezde

DRAGAN MLADENOVIĆ OBEĆAVA: Zvezda će živeti od mojih igrača

Fudbal -
USKORO AKADEMIJA Moramo deci omogućiti optimalne uslove kako ih menadžeri i roditelji ne bi odvodili u inostranstvo, poručio direktor Dragan Mladenović

Novi direktor Omladinske škole Crvene zvezde Dragan Mladenović (39) otkriva za Kurir da će klub sredinom avgusta dobiti sistem po kojem će funkcionisati u narednom periodu.

Njegov glavni zadatak biće da sa svojim saradnicima stvara igrače za prvi tim od kojih će klub moći da živi. Okupio je oko sebe bivše saigrače Pericu Ognjenovića, Vidaka Bratića, Mirka Bunjevčevića, Slavoljuba Đorđevića i Ognjena Koromana.

Koji je vaš primarni cilj na novom poslu?

- Moj zadatak je da napravim sistem koju bi u nekom kasnijem razvoju dostigao nivo akademije. Do sredine avgusta trebalo bi da predstavim jasan plan po kojem bi Omladinska škola trebalo da funkcioniše. Cilj je praviti kvalitetne igrače koji će dobiti šansu sa svojim fizičkim, tehničkim i taktičkim sposobnostima igraju za prvi tim.

Da li će se Omladinska škola baviti proizvodnjom igrača za prvi tim?

- Naravno! Ali, da bi se to desilo treba na viši nivo podići infrastrukturu i prateće stvari. Jer ako to dete dobije, onda mora da izađe kvalitetan igrač za prvi tim.

Kako stoje stvari sa izgradnjom internata, pomoćnih terena, balona i postavljanjem reflektora?

- To je nešto na čemu klub mora da radi. To će poboljšati kvalitet uslova rada za prvi tim i omladinsku školu. Imamo samo dva terena, jedan sa veštačkom i jedan sa prirodnom travom, što je malo za ozbiljan rad. Tereni moraju da se naprave, a reflektori su pod obavezno kako bismo produžili radni dan za decu.

Da li bi trebalo da vi iz omladinske škole budete uvaženi u klubu kao vaše kolege iz Ajaksa, Bajerna ili Barse?

- Postoje istraživanja... Konkretno u Barseloni i Ajaksu, da glavnu ulogu u prelasku igrača iz omladinske škole u prvi tim imaju direktor i trener generacije. U tom sistemu trener snosi veliku odgovornost. On je taj čije mišljenje se najviše uvažava kada je u pitanju igrač za prvi tim.

Kako sprečiti da biseri poput Maksimovića, Simića, Jankovića i ostalih odu bez obeštećenja iz Crvene zvezde?

- Onog trenutka kada klub bude napravio jasnu strategiju što se tiče Omladinske škole, kada se poboljša kvalitet rada i infrastrukture onda će problem biti rešen. Naravno, postoje menadžeri i roditelji na koje klub ne može da utiče. Sad će stupiti na snagu pravilo FIFA o menadžerima, što će na neki način zaštiti matični klub.

Koliki su problema menadžeri koji zastupaju dečake od 12 godina?

- Veliki! Ogroman problem, na koji klub ne može da utiče. Klub ne može da se meša u odnose roditelj-menadžer, jer se radi o maloletnoj deci. Suština svega je da roditelji neće imati problem kada budu imali rešeni svoje socijalno pitanje.

Da li će skauting služba doživeti promene?

- To je nešto što mora da se odradi na nivou kluba jer skauting služba zahteva veliki novac. Opet, to je mizeran novac u odnosu na ono što skaut može doneti klubu u budućnosti. Milioni su u pitanju. Dobar skaut mnogo vredi i nema cenu. Treba uraditi pravila, zna se pod kojim uslovima se dolazi u klub. Konkretno, Bajern iz Minhena dovodi 90 odsto Bavaraca, pet odsto Nemaca i stranaca. Ajaks regrutuje decu iz okoline Amsterdama, Barselona forsira Katalonce... Neki klubovi nemaju probe, reč skauta je važna.

Kako stojite sa finansijama i koliko znači podrška Gasproma?

- Postoji ozbiljan studija kada je finansiranje u pitanju. Tačno se zna budžet koji se izdvaja za omladinsku školu. Postoje tri razreda. Do 500.000, od 500.000 do 1,5 miliona i od 1,5 do četiri miliona evra. Treba da vidim ugovor sa Gaspromom, time se još nisam bavio. Ako dolazi predviđenih 23 odsto od toga onda je to odlično za Omladinsku školu. Sa tim novcem mogu da se reše ozbiljni problemi.

Hoće li doći do promena u trenerskom kadru?

- Trenerski kadar je već doživeo promene. Tu su sada bivši igrači Crvene zvezde, koji su većinom pomoćnici. Perica Ognjenović, Vidak Bratić, Mirko Bunjevčević, Slavoljub Đorđević... Ognjen Koroman već vodi selekciju. To ne znači da se to neće promeniti.

Trener prvog tima Miodrag Božović izrazio je želju da dečaci na prelazu iz omladinaca u prvi tim igraju za neku filijalu. Šta mislite o tome?

- To je B ekipa, nešto što mora da postoji. Preći iz omladinskog u seniorski tim je vrlo teško za decu. Klub mora da pronađe partnera koji bi bio filijala Crvene zvezde.

PrivatnoTRI SINA ZA PONOSImate tri sina, hoće li igrati za Crvenu zvezdu?- Najstariji Aleksa bio je ovde, ali sam mu rekao da nije za fudbal. Sad trenira košarku i dobro mu ide u Radničkom. Andrej ima sedam godina, ovde je u bazi, igra levom nogom. Najmlađi Aljoša ima dve godine i videćemo hoće li biti fudbaler.

OmladinciSISTEM PRE LIGE ŠAMPIONAHoće li omladinci Zvezde jurišati na Ligu šampiona?- Treba biti objektivan. Došao sam ovde da napravim nešto. Ne da budem prvak s omladincima, uđem u Ligu šampiona i završim priču. Hoću da napravim sistem, krenuo sam od nule i ozbiljno sam pristupio svom poslu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track